17 augustus, 2007

De verticale deurknop


Nederlanders zijn helemaal niet zo nuchter als we vaak denken. Dat blijkt uit een onderzoek van het maandblad Quest over hoe Nederlanders denken over geesten, bijna-doodervaringen, telepathie, voodoo en andere paranormale verschijnselen. De resultaten staan in het nieuwe nummer van het blad, zo werd woensdag bekend.
Marktonderzoeker TNS NIPO ondervroeg duizend mensen over hun spiritualiteit en legde een aantal stellingen voor. Bijna driekwart van de respondenten denkt dat niet alles met wetenschap te verklaren is. Op de stelling: koop je een huis als er volgens de geruchten geesten rondwaren, antwoordde 44 procent 'nee'.

Meer dan de helft van de ondervraagden gelooft dat er mensen zijn die de toekomst kunnen voorspellen. Een op de drie Nederlanders denkt dat het medium Char, bekend van tv, echt met doden kan praten. (ANP, 15 augustus).

Wij speelden stilstaand krijgertje in het nieuwe huis, waar op allerlei plaatsen behangen moest worden en vloerbedekking gelegd. We hadden in ieder geval de ruimte.
Maar op een gegeven ogenblik gebeurde er niets meer - mijn zuster "was 'm". Toen ik ging kijken wat er aan de hand was zag ik haar met ontstelde blik voor zich uitkijken. "Ik heb mevrouw S. gezien." De vrouw door wier overlijden de woning vrij was gekomen die wij gingen betrekken.

Dat woonde niet prettig, ik had toch al niet zo veel trek in verhuizing, maar het huis waar ik mijn eerste negen levensjaren had doorgebracht werd gestut wegens instortingsgevaar en zou gesloopt worden voor industrie. (Die laatste is er niet gekomen). De verhuizing was onvermijdelijk.

Een keer tussen de middag, alleen thuis zat ik mijn middagboterhammen te eten... De deurknop van de kamer waarin ik zat ging in zijn eentje omhoog, bleef in deze stand - hoe lang? altijd te lang! - en ging weer omlaag. Ik zat bevroren van angst, voor mijn gevoel vastgevroren in het vertrek waar ik mij bevond.
Ik werd verlost door een bevrijdend belletje. Of ik op straat wilde spelen. Ik weet niet wat het vriendje dat had aangebeld gedacht moet hebben van mijn angstige verhaal over de deurknop.

Van mevrouw S. was bekend dat zij een hekel aan katten had. Toen we er eenmaal een in huis hadden hielden de spooksels op. Geloof ik. Want het huis heeft nog steeds wat in het Engels zo onnavolgbaar heet een atmosphere.

Wat nou, onnuchter? Ik weet niet wat Quest is, ik weet niet wie Char is, ik weet wat ik heb meegemaakt. Een huis met een spook? Nee bedankt.

Geen opmerkingen: