23 augustus, 2007

Kies zelf uw Adam en Eva


Aan de Koude Oorlog kwam een einde door de ineenstorting van het reële socialisme. Maar terwijl deze ineenstorting gaande was vond het bewind van Bush I het nodig Panamá aan te vallen - een provincie van Colombia die de VS zelf tot zelfstandig land had gemaakt omdat er met Colombia geen zaken waren te doen over het kanaal. Tweeduizend Panamezen vonden de dood door deze aanval in 1990. And the rest, as they say, is history.
Militair avonturisme is niet iets nieuws onder George W. Bush en zijn neocons, de behoefte aan oorlogvoeren is ten hoogste kwantitatief vergroot onder deze lui, niet kwalitatief. Norman Solomon maakt de balans op: we made love and got war.

Hij verwijst naar een lezing van een Nobelprijswinnnaar op het gebied van geneeskunde en scheikunde, George Wald, A generation in search of a future (Solomon geeft geen verwijzing naar de toespraak, die geredigeerd en wel op het net te vinden is). De rede werd gehouden aan het Massachusetts Institute of Technology op 4 maaart 1969.
Vietnam, Irak - de behoefte dood en verderf te zaaien is dezelfde. Een citaat:
A few months ago, Senator Richard Russell, of Georgia, ended a speech in the Senate with the words ‘If we have to start over again with another Adam and Eve, I want them to be Americans; and I want them on this continent and not in Europe.’ That was a United States senator making a patriotic speech. Well, here is a Nobel laureate who thinks that those words are criminally insane.

Deze senator was Democraat en uiteraard tegen burgerrechten voor de zwarte bevolking. Ik kan de passage gaan ontleden, maar dat kunt u zelf ook. Het illustreert dat halvegaren in Senaat en Congres in de VS ook niets nieuws zijn.

Geen opmerkingen: