22 augustus, 2007

Dan juicht mijn land


Twintig procent van de respondenten wil een Oranjekoninkrijk van Nederland en "Vlaanderen" oftewel Nederlandstalig België. Is 1830 voor niets geweest? Nou, bij RTL wil zestien procent van de respondenten helemaal van de koningshuizen af, en zeventien procent wil beide koningshuizen.
Ik kan niet achterhalen wat dit voor warwinkel aan vragen geweest moet zijn. Meer dan het rare idee (77% van de respondenten, zegt RTL zelf) van fusie tussen Vlaanderen en Nederland is de conclusie dat het RTL-volk een gezonde afkeer heeft van het koningshuis. Vier procent verschil tussen oranjeklanten en republikeinen - of het statistisch significant is kan pas duideljk zijn als de steekproef en andere gegevens bekend worden gemaakt.

Een komkommerbericht? Wellicht. De Vlamingen is niets gevraagd. Misschien eisen die op hoge toon Zeeuwsch-Vlaanderen, Walcheren, Noord-Brabant en Limburg op, als ze toch onafhankelijk worden. Die tip geef ik in ieder geval mee aan Leterme: zie het groot, maal niet om Eigenbrakel of Schaarbeek als je Eindhoven, Vlissingen en bovenal Venlo kunt krijgen. En met zo'n eis zijn we meteen van die fusieonzin af. Ik wil mij in de Zuidelijke Nederlanden kunnen blijven voelen (het is ook niet de eerste keer dat ik dit schrijf), met vervormde Franse accenten om mij heen in een Vlaamse stad (die eigenlijk Brabants is, maar dat is weer een ander punt).

Geen opmerkingen: