15 augustus, 2007

De profundis 5: Melkmeisje

Wat kan een mens opvallen? De flacons van het badschuim dat Melkmeisje (La laitière) heet, is in de loop van de jaren steeds veranderd. Had het meisje ooit wat in Nederland klederdracht heet? Een dergelijke quasi-authenticiteit werkt niet als aanbeveling, want helaas kan vastgesteld worden dat Nederlandse klederdrachten - voor beiderlei kunne - allesbehalve elegant ogen. Het melkmeisje dat mij de laatste jaren vanaf het planchet aankeek had een werelds en toch klederdrachtachtig rokje aan, net boven de knie, vlot maar ook niet uitdagend.
Maar waar heeft het Melkmeisje klanten? Sinds enige tijd loopt er een censuurbalkje met haar naam door haar lichaam waardoor alleen haar hoofd en enkels te zien zijn.
Op het gevaar af te klinken als de huilende wolven in het bos: waar is dit goed voor? Was haar rokje toch te kort voor de Cultuur van sommige afnemende landen? Enfin, ik kan nu al zeggen dat een censuurbalkje niet direct geruststellend is, zeker niet in de context waarin men de flacon ter hand neemt.

Geen opmerkingen: