10 december, 2005

Oproerpolitie tegen Waldenzers...


In de vallei van Susa wordt breed verzet geboden tegen de aanleg van een hsl die van Barcelona naar Kiew moet rijden. Voorlopig zou het traject Lyon-Turijn moeten zijn.
Het verzet heeft een ecologische component en - maar dit is hier niet van los te zien - een antikapitalistisch, anti-mondialiseringselement. De burgemeesters van de diverse dorpen in de vallei doen mee. Vijfduizend bezetters van het traject hebben de Italiaanse oproerpolitie weggejaagd.

De streek heeft een oude dwarse traditie. Men spreekt er van huis uit een aparte taal die tussen Frans en Occitaans instaat, en die meestal Franco-Provençaals wordt genoemd. In de jaren zeventig heeft men er de kunstmatige naam Harpeytaans of Arpitan voor bedacht - een naam die moet verwijzen naar een zeer oud voor-Indoeuropees substraat. Een beetje raar, want het is volledig Romaans. En het Waldenzerdom heeft er zijn laatste toevlucht - een aparte tak van de Hervorming.

Men kan de valleibewoners geen NIMBY-mentaliteit toedichten, want een deel van de Olympische Winterspelen zal in de streek gespeeld worden. Het is inderdaad een eco-antikapitalistische actie.

Geen opmerkingen: