17 december, 2005

Afrikanen en AmerikanenNoord-Atlantische Verdragsorganisatie... de naam moest al tientallen jaren afgekort worden, want voluit uitspreken zou maar vragen oproepen: wat doet Itali�, Griekenland, Turkije in dit gezelschap? Het is nu nog drukker met landen die niet aan de Noordelijke Atlantische Oceaan liggen in deze club. Die alweer een tijdje een zelfverklaarde opbouw- of vredestaak hebben in Afghanistan, dat - Elsschot ten spijt - aan geen enkele zee ligt...

Zo hoor je dezer dagen over Afrikanen die in Marokko stranden en daar maar blijven omdat de oversteek naar Europa niet lukt. In welk werelddeel ligt Marokko dan?
Maar we kenden 'm al: de oorlog van de dominante "Arabische" moslims tegen de Afrikanen in Soedan. Het grootste land van het werelddeel Afrika, maar blijkbaar zijn veel inwoners helemaal geen Afrikaan.

En Michael Moore wordt nog wel eens anti-Amerikaans genoemd. Waarom emigreert hij dan niet, als hij zo'n hekel heeft aan zin omgeving? Ik merk het niet aan zijn films of boeken. En het wordt gezegd over de president van Venezuela: hij is anti-Amerikaans. Van de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen in Bolivia wordt het ook gezegd: anti-Amerikaans. In welk werelddeel liggen Venezuela en Bolivia dan toch?
"Je begrijpt heus wel wat ik bedoel." Ja, maar jij bedoelt wat ik niet begrijp.

Geen opmerkingen: