17 december, 2005

Heeft u het zelf gezien?Bush heeft een mediaoffensief geopend, lijkt het wel - hij doet het zeer slecht in de peilingen, en het kan best zijn dat zijn achterban met de bekende simpelmans-leugenpraatjes in het gareel te krijgen is. Hij heeft toegegeven dat de ongevraagde oorlog en bezetting zeker aan dertigduizend Irakezen het leven heeft gekost, vijftien keer zo veel als aan militairen van de zogenaamde coalitie. Het is niet zo hoog als de schatting van The Lancet, maar pingelen met duizenden doet Bush in ieder geval niet. En misschien biedt de stembus een goede smoes om er mee op te houden. Maar die achterban...

Ik kom nog even terug op het jurytribunaal van Newsnight van een paar dagen geleden. Een van de getuigen à charge was Dahr Jumail, die de gruwelijkste foto's van slachtoffers van bombardementen en schietpartijen van de zogenaamde coalitie heeft gemaakt. Neocongespuis kan insinueren over zijn naam, maar hij is een VS-burger, nog wel uit Alaska.
De verdediger van de Coalitie vroeg of Jumail die bombardementen of schietpartijen zelf gezien had. Nee, dat had hij niet. Dus het is van horen zeggen? De insinuatie was duidelijk: de zogenaamde opstandelingen hebben zelf maar flink wat bewoners van Falloedja om zeep geholpen.

De goedpraters van het koloniale avontuur hebben nooit een bevestiging nodig dat Saddam Hoessein persoonlijk gemarteld heeft, of gifgas heeft gegooid op Halabdja. Dat heeft hij namelijk niet persoonlijk gedaan, nee. En de zogenaamde coalitie vond het tot voor zeer kort geleden allang best dat hij het liet doen.
George W. Bush heeft ongetwijfeld noit persoonlijk een mens gedood - zelfs niet toen hij dronken achter het stuur zat. Iets dergelijks geldt voor Blair en Balkenende. Zo lust ik er nog een paar. Hitler was vegetariër en heeft ongetwijfeld persoonlijk ook geen mens een haar gekrenkt.
Maar volgens de normen van de Neurenberger processen horen Bush, Blair, John Howard, Aznar en Balkenende aan de galg te bungelen. Ik wil niet dat dit gebeurt, ik stel alleen vast dat dit zou horen te gebeuren volgens de normen die de heren zelf zeggen te vertegenwoordigen.

(Voor het filmpje waarop Jumail spreekt moet u naar Truthout [Engels woord]).

Geen opmerkingen: