14 september, 2005

Patrijzen in het duin


In de onnavolgbare en onmisbare gids van Prud'homme van Reine komen ze niet voor: patrijzen. Enkele weken geleden voor het eerst een koppeltje gezien in open duinlandschap. Op dezelfde plaats zie ik ook regelmatig hazen, die ook niet als behorend tot de duinfauna vermeld worden in Wat vind ik in de duinen? Dat de vos daarin niet vermeld wordt had de goede reden dat het dier er uitgeroeid was. De vos is terug. Hoe zeldzaam de patrijs is kan ik niet goed nagaan.
Een keer eerder, in 2003, heb ik een koppel gezien op wat mij een onwaarschijnlijke plaats leek en lijkt - maar vergissing is uitgesloten: op het open veld van... Schiphol... Zijn zij ecologisch verbonden met hazen?

Overigens: eerder in het jaar had ik de indruk dat er meer konijnen waren dan het jaar ervoor. Maar knaagdieren hebben, lees ik over de hamsters van Limburg, als taak opgegeten te worden. Ziek of niet, ze zijn toch weer schaarser dezer dagen in het duin.

Geen opmerkingen: