14 september, 2005

Nederland en ik groeien uiteen


Acht september - vers terug uit de Verenigde Staten. Met een stevige jetlag stap ik de dichtstbijzijnde supermarkt binnen. Het is zwoel weer, als er nog mussen waren zouden ze van het dak vallen zogezegd.
Een hele kast ingericht met snoep. Voor in de schoen. U weet wel, in verband met Sinterklaas.
Afgezien van de fabrikant en de winkelier als belanghebbenden - wie doet er aan mee om dit te doen slagen? Marsepeinen figuurtjes in de zomer, vanwege Sinterklaas. Elders volop gevuld speculaas waargenomen.
Ik zal wel gek zijn, maar marsepein is iets voor rond 5 december voor mij. Buiten die tijd is het een bijzondere tractatie. Omstreeks 5 december hoort het even een beetje "gewoon" te zijn. Maar 8 september - ik ben zo vrij dit niet als "rond 5 december" te zien. Vooral omdat het inmiddels ook regel is dat je enkele dagen voor Sinterklaas geen sinterklaassnoepgoed meer zult aantreffen.
Gevuld speculaas hoort bij de herfst. Die staat voor de deur, maar tot ongeveer vandaag was het zomer. Ik kan mij niets voorstellen bij mensen die marsepein in schoenen stoppen op 9 september, of die gevuld speculaas happen bij daglicht 's avonds. Zal ik Verdonk eens vragen of ik een bijspijker-inburgeringscursus moet volgen?

Geen opmerkingen: