22 november, 2014

Sinterklaas: racisme en deportatie van kinderen “diep diep triest”


- door Joke Kaviaar -

Bestaat Sinterklaas? We kunnen ook vragen: bestaat er redelijkheid? Of: bestaat er vrijheid van meningsuiting? Wat in elk geval wèl bestaat is racisme. En ook: hypocriete politici. Laat ik beginnen bij de gebeurtenissen van vorige week zaterdag en dan vertellen wat Sinterklaas van dit alles vindt.

Ik was in Gouda, bij Kick Out Zwarte Piet. Voorzien van t-shirt “Zwarte Piet niet”. Om daar te komen moest je wel even doen alsof je gezellig naar de intocht van Sint en Piet kwam en je t-shirt verbergen. Onderweg naar de markt pakte ik een programmaboekje aan. De regels voor het feest waren erin op rijm gezet, zoals:
“Op dit feest respecteren we elkaar, daarom geen discriminatie, agressie of onaardig gebaar”.


Er waren al mensen opgepakt onderweg. Zou iedereen het halen? En dan? Hoe lang wacht je tot je laat zien waarom je daar bent? De politie hijgt in je nek. Er lopen neo-nazi's rond. Wat is er gebeurd met de vrijheid van meningsuiting?
Respect. De burgemeester van Gouda had het niet over voor het protest. Zijn dienders kozen zelfs als eerste zwarte mensen uit om te arresteren. 'Geen discriminatie'? Vooral als je zwart bent, staat de Nederlandse variant van de good old boys KKK geïnfiltreerde politie klaar om je de mond te snoeren, en desnoods met geweld af te voeren. Ja, dat rijmt, goede Sint.

Steeds massaler werden de arrestaties. Dit is Neederland. Land van tradities hooghouden ten koste van menselijkheid. Traditie is wel het grootste non-argument voor racisme dat je kunt bedenken. Dan zouden ze in Amerika nog steeds strange fruit aan de bomen hangen.

Gisterenavond stonden we allemaal weer buiten. Wij wel. Maar hoe gaat het intussen met het Turkse gezin Karabulut, opgesloten in Kamp Zeist? Heeft de advocaat nog de spoedprocedure tegen de deportatie naar Turkije gewonnen? Hoe is het met vader Ali die in dorststaking is? Kunnen we nog iets doen? Nee. De kinderen zijn met hun ouders gedeporteerd op een dag dat het voor 'alle' kinderen een feestdag zou zijn.
In het nieuws is intussen te lezen dat burgemeester Schoenmaker van Gouda “teleurgesteld” is, en dat 'onze' premier Rutte het “diep, diep triest” zegt te vinden wat er is gebeurd in Gouda, namelijk dat extreem-rechts tuig aggressief werd tegen een stil en vreedzaam protest, dat de politie het nodig vond mensen met veel machtsvertoon en geweld te arresteren, dat het feest voor kinderen door voornoemd verstoren van een vreedzaam protest vervolgens ook is verstoord.

O nee, dat was niet de reden voor de teleurstelling. De reden is het feit dat er een vreedzaam protest was. “Diep diep triest. Je gaat toch niet een kinderfeest zo verstoren.” aldus Rutte, die eerder al het racisme waardoor zwarte kinderen worden getroffen afdeed met de opmerking “Zwarte Piet is nu eenmaal zwart”.
Arme kinderen. Arme arme Neederlandse witte kinderen. Het is “diep diep triest” voor ze. Nee, niet “diep diep triest” voor de kinderen van de familie Karabulut die namens Rutte, ofwel het hele Neederlandse volk, vandaag gedeporteerd zijn naar Turkije waar hun ouders de martelkamers wacht. Nee, niet dát is triest, en niet dát is de moeite waard om voor de camera's iets over te zeggen.

Ik heb even gebeld met Sinterklaas om te vragen wat híj er nou van vindt. Hij verzekerde me dat voortaan alle Pieten wit zullen zijn, net als verreweg de meeste kinderen die verkleed als 'Piet' rondliepen in Gouda gisteren. Dat signaal wil hij graag afgeven. Dat het uit moet zijn met racistische beeldvorming en met het bevoordelen van witte mensen ten koste van zwarte mensen. In de regels van Gouda stond niet voor niets “Op dit feest respecteren we elkaar, daarom geen discriminatie, agressie of onaardig gebaar”.

De Sint wil benadrukken dat hij het “diep diep triest” vindt wat de Neederlandse regering doet, dat kinderen zoveel leed wordt berokkend en dat Rutte getuigt van enorme hypocrisie. “Deportatie naar martelkamers is een daad van agressie, is discriminatie van vluchtelingen, én dus op zijn zachtst gezegd een onaardig gebaar,” benadrukte de Sint, “als iemand de roe verdient, dan zijn het wel Mark Rutte en Fred Teeven”. Maar ja, wie luistert er nu naar Sinterklaas?

Geen opmerkingen: