20 november, 2014

Kven, een bijna-vergeten volk uit de Noorse poolstreek

Op zoek naar nadere op papier vastgelegde verhalen over de Sorben kwam ik nu juist een nog veel vergetener volk tegen, waar ik tot vlak voor het ogenblik van schrijven nog niet van gehoord had: de Kven. Een Oeralisch/Fins-sprekende groep van ongeveer vijf- tot vijftienduizend mensen wier bestaan als zodanig is erkend in 1996 en wier taal sinds 2005 wordt onderwezen in Noorwegen. Het feit dat er geen precieze aantallen gegeven kunnen worden verbaast mij, maar het is niet aan mij hier conclusies aan te verbinden.
Zij worden met anderen genoemd in deze documentatie van de Minority Rights Group.

Ethnologue vertelt dat de Kven "Laestadian" christenen zijn. Ook hier moet ik mijn onwetendheid bekennen: ook hiervan, een tak van de Lutherse Kerk, heb ik tot nu toe niet gehoord. De Evangelisch Lutherse Gemeente Stadskanaal is naar verluidt Laestadisch. Meer over een kerkrichting die zich Laestadisch noemt hier in het Engels.

Deze video staat in ieder geval niet nostalgisch buiten de tijd van nu, verder zal ik wel geloven dat de zangeressen in het Kven zingen aangezien mij alle onderscheidingsvermogen ten aanzien van de Fins-Oegrische talen ontbreekt,

Geen opmerkingen: