09 november, 2014

Omdat de witte man beslist

- door Joke Kaviaar -
Of het nu gaat over vluchtelingen of Zwarte Piet, het zijn nooit de slachtoffers van racisme die bepalen of er wat verbeteren zal. Ze hebben het recht niet om iets te eisen, niet de kans om iets te veranderen.

Het is grappig om te zien, op een bepaalde manier, hoe fanatieke pro-Zwarte Piet aanhangers strijden voor het behoud van deze zwarte man. Eindelijk een vluchteling die mag blijven? Heet hij echt Zwarte Piet? Eh... nee. Het is natuurlijk omdat ie niet echt zwart is.
Stel dat Sinterklaas echt bestond en elk jaar met een massa echt zwarte mensen zich aan de grens zou melden, dan zou Fred Teeven direct gaan brullen dat we overspoeld werden door vreemdelingen die onze samenleving onder druk zetten. Sinterklaas zou worden gearresteerd wegens mensenhandel, de Zwarte Pieten in een detentiecentrum gestopt.


Ik schreef eerder dat het Zwarte Piet racisme hetzelfde racisme is als dat wat vluchtelingen van hun recht op bestaan berooft. Het is wel aardig te merken dat tegenstanders van dit standpunt bewijzen dat het inderdaad zo is, ook al beweren zij bij hoog en laag dat het niet zo is en dat het om te beginnen al geen racisme is.

Kijk maar. Vandaag opnieuw een hoogtepunt in de wanhopige pogingen de racistische karikatuur Zwarte Piet te behouden, en wel vanuit de Tweede Kamer: “Er is er maar een die over Zwarte Piet gaat en dat is Sinterklaas”.
De opmerking kwam van VVD-kamerlid Ton Elias. Het past geheel in de traditie van de slavenhandel, die opmerking. Zou de man zelf doorhebben hoezeer zijn opmerking het gelijk van de anti-Zwarte Pieten beweging aantoont? Want zeg nou zelf: de witte goedheiligman, een fictieve figuur, mag als enige vanaf de hoogte van de rug van zijn paard bepalen wat er met zijn knechten gebeurt. Hoeveel meer kolonialistisch wil je het hebben? Wordt de knecht ontknecht en van zijn racistische ketenen bevrijd of zal hij altijd gebukt blijven gaan onder de witte heerschappij?

Het is maar goed voor Zwarte Piet dat hij niet echt zwart is, zoals de Somalische vluchtelingen in dit land die zich nog gisteren dachten te kunnen verheugen in een uitspraak van de Raad van State dat Somaliërs niet gedeporteerd kunnen worden. De reden hiervoor is allicht niet dat de Raad van State ineens het licht van de rechten van mensen op de vlucht heeft gezien, maar wel dat de Raad vindt “dat Teeven geen duidelijke afspraken heeft gemaakt met de Somalische autoriteiten over hun gedwongen terugkeer”. Teeven moet dus beter zijn best doen. Maar, zegt Teeven vandaag, dat doe ik ook! En zo mag alweer een witte man beslissen over het lot van de zwarte man of vrouw, kinderen incluis. Ditmaal niet omdat zij zouden moeten blijven zoals Zwarte Piet, maar omdat zij moeten vertrekken, zoals het een echte, niet geschminkte, “Zwarte Piet” betaamt. Fred Teeven ziet al volle chartervliegtuigen vertrekken naar Mogadishu, vol geketende zwarten.

Wat meer valt er vandaag te zeggen bij het samenvallen van de beide berichten over die ene zwarte die moet blijven (in enkel- en meervoud) en de anderen die juist wegmoeten? De ene is er om ons te vermaken met zijn onnozelheid, de andere is er om door ons te worden uitgebuit. In feite is het hetzelfde: in de karikatuur ligt de afwijzing van de waarde van de zwarte medemens besloten. Deze kan daarom bespot worden, gebruikt, en tenslotte van de hand gedaan als een oud stuk speelgoed.

Wat mij betreft hoog tijd dat die paternalistische kapitalistische cadeautjes aan de rijken uitdelende witte omhoog gevallen bazen voor eens en voor altijd van hun paard worden getrokken. De VVD'ers Elias en Teeven om te beginnen, de politici die zich optuigen met de mijters van de macht en de staf van de straffe handhaving van beleid en tradities.
Van het paard af, die omhooggevallen heersers die zich alles toeëigenen. Weg ermee! Weg met de traditie van de kleinering en schoffering van de minderheid! Weg met de cultuur van de bevoorrechting van mensen met geld en papieren en de juiste huidskleur! Weg met de schmink van Zwarte Pieten die niet zwart zijn. Laat ze hun ware gezicht laten zien, de verbeelders van zwarte minderwaardigheid. Als zij zonodig het simpele knechtje willen uithangen, laat ze dat dan met hun eigen gezicht doen. Laat ze de maskers afdoen en zichzelf voor schut zetten. Laat zien het gezicht van de volgzame burger die het prima vindt als vluchtelingen worden opgesloten en gedeporteerd, zolang ze zelf maar chocolade en marsepein kunnen eten en over the top dure geschenken aan hun kinderen kunnen geven.
Alles is geoorloofd uit naam van een feestindustrie die traditie heet. Heerlijk, die welvaart!
Laten we vooral voorop stellen dat wij onze tradities in ere willen houden in onze warme gezellige huiskamers terwijl in de straten in de kou vluchtelingen en andere ongewensten van de samenleving worden opgejaagd totdat ze onzichtbaar onder een brug liggen te verkleumen waar ze een boete krijgen wegens slapen op straat.

Zolang de witte mannen die de touwtjes in handen hebben de loop van de geschiedenis mogen bepalen, of ze nu politici en bedrijfsbazen in stropdas en pak zijn of fictieve goedheiligmannen, zal het racisme niet verdwijnen. Zolang zij alles kunnen blijven kopen en verkopen zoals wapens en olie, kiezers en leugens, en zolang zij het gepeupel, wit of zwart, in hun zak kunnen steken en kunnen afvoeren naar het fictieve Spanje dat in werkelijkheid armoede, vervolging, uitsluiting en gevangenis betekent, hebben we met ons allen het nakijken.
Vluchtelingen en migranten, met of zonder papieren, ze worden hooguit getolereerd om hen de spreekwoordelijke zwarte piet toe te kunnen spelen: als schuldige aan te wijzen. En zo is opnieuw zwart gelijk aan schuldig en weer een kindergeest verziekt met vooroordelen. Het is daarom meer dan tijd dat we ons scharen achter hen die strijden tegen welke vorm van racisme dan ook, want dit is óók strijd tegen kapitalisme en classisisme. De strijd tegen de verdeeldheid die wordt gezaaid tussen knechten en slaven. Racisme, dat is gif. En met het opruimen van gif kun je niet snel genoeg beginnen. De grond is vervuild en moet afgegraven worden.

Zwarte Piet heeft geen recht van bestaan. Hij bestaat niet. Hij is een witte inboorling die zijn gezicht met modder uit de polder heeft zwart gemaakt. Laat het pro-Pieten kamp eens nadenken over het bestaansrecht van echte mensen in plaats van dat van een blackface karikatuur, want zij, vluchtelingen, bestaan wèl, ookal wordt hun bestaan ontkend, weggestopt, en afgenomen.

15 november, dag van de intocht. Er komt een stoomschip vol zwarten uit Spanje. Duizenden mensen kijken toe. Er gaat een vliegtuig vol zwarten naar Somalië. Niemand weet er van.
Het is de wil van de witte man met zijn macht die uitmaakt wie er komt en wie er gaat. Het is de wil van de witte man met zijn macht die uitmaakt waaraan we waarde hechten. En dat moet maar eens afgelopen zijn.

Geen opmerkingen: