21 augustus, 2014

Charlatannerie van oorlogshitsers over Poetin

Alweer een tijd terug zag ik een aankondiging van een stuk over het gedachtengoed van Wladimir Poetin, klaarblijkelijk de uitverkoren grote boeman van de zich noemende Internationale Gemeenschap, hoewel de term Vrije Wereld toch ook vaak weerklinkt. Rusland heeft zich buiten de Internationale Gemeenschap geplaatst door de Krim te annexeren (Kosovo maakt ongetwijfeld deel uit van deze Internationale Gemeenschap) en hoewel er niets bewezen is wordt Rusland dan maar de verantwoordelijkheid voor het neerschieten van een Malesisisch passagiersvliegtuig boven Oekraiens grondgebied in de schoenen geschoven.

De Internationale Gemeenschap maakt zich op voor een frisse vrolijke wereldoorlog ter beëindiging van het aardse leven. Maar het is de schuld van Poetin.
Mij opnieuw verdiepend in de (moeilijke) gedachten van Nicolai Berdjajew schoot mij te binnen dat de Groene iets over deze filosoof en Poetin had gehad - ik arresteer de passage, de lead zelfs:

De president van Rusland leest graag nationalistische Russische filosofen uit het pre-sovjettijdperk. Denkers als Iljin, Berdjajev en Solovjov hebben zijn denken sterk beïnvloed.

Berdjajew een nationalistisch filosoof? Heeft deze Casper Thomas het over dezelfde als ik? Op een hoop gegooid met een monarchist? En is Poetin werkelijk zo diepgaand geïnteresseerd in de mysticus die Dostojewski en Tolstoj beïnvloed heeft, en Berdjajew, Solowjow dus?
Uitsluiten kan ik het niet, ik vraag mij wel af in hoeverre deze Thomas het nachtkastje van Poetin kent. O wacht.... het is een derdehandsje van de Groene, Nederlandse kwaliteitsjournalistiek. En het eerstehandsje, Poetin als strever naar het Derde Rijk, och dan toch.

Kremlinologen die elkaar overschrijven en smeken om een fijne wereldoorlog die het decadente Westen uit zijn slaap zal halen. Zo ver is de Groene dus afgezakt, als laatste afvoerputje van deze ideologische - maar gevaarlijke - kolder.

Geen opmerkingen: