02 juni, 2013

Sombere gedachten vanuit de armoewinkels

"Is je lichaam wel zomerklaar?" Drie a tergo gefotografeerde dames in bikini moeten de vraag illustreren. JIJ kunt wel zomerklaar zijn, maar is je lichaam het wel? De foto onderstreept wat de bedoeling is: je moet bekeken kunnen worden, en goedgekeurd. John Berger's Ways of seeing schiet door mijn hoofd en zijn kritiek op de objectiverende blik op vrouwen, en neen, "de" emancipatie is echt niet zo ver voortgeschreden dat "we" daar wel over heen zijn, ook al willen PvdA-ministers met een gouden lepeltje in de mond geboren dat graag wel beweren. De filosofische of theologische kwestie van het niet a priori vaststaande verschil tussen jou en je lichaam is met een enkele reclamekreet opzijgeschoven.

Ook een onvergetelijke opmerking in de Telegraaf van tientallen jaren her komt mij te binnen, van bij de introductie van de hotpants, een modeverschijnsel dat destijds komeetachtig kort duurde. "Als de Dames Dik van Dij hier maar niet aan gaan beginnen". De Tweede Golf was net opgekomen. U bent er om bekeken en gekeurd te worden. "We" zijn niet veel verder.

De Armoedezaak heeft voor heren uitsluitend joggingbroeken, ook bekend als campingsmoking. Dat zal mij leren om na een discussie over gepaste kleding na de alledaagse ramp van Bangladesj toch naar "iets voor de zomer" te speuren. Maar "we" weten ook dat na enige weken ontsteltenis en het verhaal van De Overlevende het verdere verhaal weer wordt weggepoetst. De 1025 doden zijn de verantwoordelijkheid voor Onverantwoorde Ondernemers, en dat zijn altijd Bengalezen. De Merken zullen een Protocol ondertekenen dat zij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en alles blijft gaan zoals het gaat want Er Is Geen Alternatief.

De Goedkope Winkel leert mij ook dat je zilvervisjes in een val moet lokken. Zijn die lastig? In het insectenalbum waarmee ik opgegroeid ben heetten ze nog suikergasten, maar ik heb ze nooit aangetroffen in een suikerpot. Alles wat meer dan twee pootjes heeft is lastig en vies en verdient uitgeroeid te worden. Misschien heel wat tweepoters ook nog wel maar dat zegt men dan niet zo hardop.

Geen opmerkingen: