03 oktober, 2012

Echt en demonstratief flauwvallen in verband met Cambodja


De verwording van Cambodja van wat een vreedzaam koninkrijk van hoofdzakelijk kleine boeren werd genoemd tot prolétarisation à outrance zoals Jacques Ellul het noemde (dit was nog in verband met de "Rode Khmer") is een verhaal van intense treurnis. Van gesloten massastrafkamp tot - eigenlijk nog steeds gesloten massastrafkamp, maar dan niet meer "rood" maar in naam van "vrijhandel" en "markteconomie". Vreemde gewaarwording om die ongelooflijke t-shirts in de vierentwintiguurssupermarkt te zien in de VS: "Proud to be American" met die vlag er op, en het is dan "Made in Cambodia" of - vergelijkbaar - "Made in Haiti".

Een over het hoofd (door mij wel in ieder geval) gezien persbericht van bijna een jaar geleden: textielarbeidsters vallen massaal flauw van insecticide die in hun werkruimte gespoten is. In februari dit jaar is er een volkstribunaal gehouden over de wantoestanden in de kledingindustrie in Cambodja. Onopgemerkt voorbijgegaan.
In november vorig jaar zijn er flauwvalacties voor vestigingen van zeker Zweeds concern georganiseerd, acties die onlangs hervat zijn in Europa. De Nederlandse versie is vormgegeven op een manier die wellicht op een verkeerde wijze aandacht trekt.

Khmerization, een weblog om te volgen met betrekking tot Cambodja.

Geen opmerkingen: