23 juli, 2010

Tuinieren tegen de voedselverwoestijning


"Voedselwoestijnen" - ook in de woestijnstad Las Vegas kun je je er iets bij voorstellen. Maar juist in de 'hood waren nog winkels te vinden, zelfs op loopafstand, waar levensmiddelen te koop waren.
In Baltimore hebben twee openbare bibliotheken de taak op zich genomen voedseldistributie ter hand te nemen. Eerder dit jaar konden we melden dat buurtbewoners zelf een coöperatieve supermarkt organiseren in Detroit.

Het kapitaal creëert zijn eigen onland: Occitanië grotendeels, grote delen van Zuid-Italië, in Nederland Oost-Groningen en Limburg. Grote steden kunnen intussen ook opgegeven terrein worden. Zolang er nog mensen wonen zullen ze moeten eten - en eten komt uit de winkel, dat is algemeen bekend.

Toch wennen stedelingen ook aan het idee dat eetbare waar uit de grond komt, of van twee- en viervoeters, dieren geheten. Dat het misschien zelfs geen waar hoeft te zijn.
Detroit is intussen de hoofdstad van het stadstuinieren in de VS. Vijfendertig jaar geleden schreef Elaine Morgan de profestische woorden dat de stad aan zijn einde was, Falling apart. Dat de opheffing van de tegenstelling tussen stad en platteland, een klassiek socialistisch streven, zo'n urgentie zou krijgen intussen is bijna niet te bevatten.

Meer over stadstuinieren in Detroit bijvoorbeeld hier en hier.

Geen opmerkingen: