15 januari, 2010

Vijftien januari - 1


Twee beelden, al te gewoon. Als er branden bij de aardbeving in Port-au-Prince waren geweest zou het eerste beeld daarvandaan kunnen komen.
Maar het is niet Haïti 2010. Het beeld is uit Biafra - de eerste zelf-onafhankelijk verklaarde republiek van zwart Afrika. Dus niet uit de eerste en enige zelf-onafhankelijk verklaarde zwarte republiek van Amerika. Daarvandaan komt het tweede beeld.

Vandaag is het veertig jaar geleden dat Biafra capituleerde voor het door de Sowjet-Unie en Groot-Brittannië gesteunde leger van Nigeria. De bombardementsvliegtuigen van dit leger werden hoofdzakelijk door Egyptische piloten gevlogen.

De doden van Biafra waren niet het gevolg van een natuurramp. Het is maar de vraag of de natuurramp in Haïti echt de grote schuldige is. In de eerste plaats komt de aardbeving niet zo onverwacht als het lijkt. Daarnaast is Haïti alle tweehonderd jaar van zijn onafhankelijkheid het onvergeven mikpunt van de wraakzucht van de slavenhouders en hun nazaten.

Naomi Klein ziet de aasgieren alweer cirkelen, want waarom zou je er doekjes om winden als ultrarechtse "denktank" (Heritage Foundation):
Amidst the Suffering, Crisis in Haiti Offers Opportunities to the U.S.
In addition to providing immediate humanitarian assistance, the U.S. response to the tragic earthquake in Haiti earthquake offers opportunities to re-shape Haiti’s long-dysfunctional government and economy as well as to improve the image of the United States in the region.


Het requisitoir: de rijken van deze wereld zullen er alles aan doen om dit te blijven, om rijker te worden en derhalve de armen op hun plaats te houden of verder te beroven.

Geen opmerkingen: