20 maart, 2008

Verjaardag 2


Het zijn de dagen van de negenenveertigste verjaardag van de neergeslagen opstand in Tibet en de vlucht van de Dalai Lama naar India. Ook in de Chinese provincies die bekend staan als Binnen-Tibet is het onrustig. Maar eigenlijk is het al jaren overal onrustig buiten de steden, in heel China. Er speelt de adoptie van het Tibetaanse boeddhisme in New-Agekringen mee in de publiciteit, en wat collega Fanta Voogd ooit met een opmerkelijke term de zeehondisering van de Tibetanen heeft genoemd. Het zal tamelijk vrijblijvende aandacht blijken, voor de Olympische Spelen staan te grote commerciële belangen op het spel.

Jamyang Norbu plaatst de toestand in perspectief. De Tibetanen worden gedecultureerd, belanden volop in de gevangenis en zijn aan de drank. Ze worden uitgestorven, lijkt mij de juiste uitdrukking, zoals ook met de inheemse Amerikanen, Zuidwestafrikanen en Australiërs gebeurt.

[Die merkwaardige christelijke koning die als een rij puntjes in het interview staat is Prester Johannes. De grondlegger van de Chinese republiek is Soen Yat Sen (ik weet de pinyinspelling van zijn naam niet en wil die niet eens weten). Veel andere onverstane termen in het transcript zou ik echt ook niet weten].

En meer over een revolutionaire Tibetaan, Boze Monnik Gendun Choephel, over wie een film uit is dezer dagen.

Geen opmerkingen: