26 maart, 2008

Even thuis om geleerde te kunnen zijn

..en niet eens om medische redenen.
Hoewel.
Het kantoor waar ik gedetacheerd ben verhuist binnen het gebouw. Men krijgt er meteen een flexplek (dus juist geen plaats, en ongetwijfeld wordt dan de clean desk policy ingevoerd). Een enorme chaos met rijdende bakken en containers, en de warwinkel duurt langer dan verwacht. Hetgeen onzin is, want het duurt altijd langer dan je denkt - en als je denkt: het duurt nu al zo lang, dan duurt het altijd nog langer dan je denkt. Een werkelijkheid die niet poëtisch is.
En het resultaat is hetzij dat de vaste krachten de pest in hebben omdat zij hun vaste plaats kwijt zijn, of ze blijken in de praktijk wel een vaste plaats te hebben. Geef ze eens ongelijk. Alleen de niet-fulltimers en de onvaste krachten zullen moeten speuren naar een plaats om neer te strijken.

Monter bestelt het ook-niet-vaste meisje met wie ik op een kamer zit over de telefoon een of ander bandje dat een soort feest ter gelegenheid van deze fijne veranderingen moet opluisteren. "We zitten hier midden in een veranderingsproces," legt zij uit, en zodoende. De band blijkt te duur. Tenslotte is het allemaal bedoeld als bezuinigingsoperatie.

Midden in een veranderingsproces. Iets wat gewoon gebeurt, een proces, autonoom van beslissingen van wie dan ook.

Ik ga niet verder speuren na de treffers die ik heb. Ik zie dat Nyenrode (spreek je dat nu dan als Njenrode uit, met net zo'n beginklank als het Russische njet dus?) een hele vakgroep veranderkunde heeft. Maar goed, dat is ook nooit een bolwerk van geleerdheid of eruditie geweest. W. Kok is er doctorandus geworden, sapienti sat.
Aan de Vrije Universiteit is een hoogleraar Veranderkunde. Je kunt het vak dus ook op gereformeerde grondslag bekijken. En de Universiteit van Amsterdam heeft een heuse Hoogleraar management van veranderprocessen.

Eigenlijk toch goed dus dat theologie er niet meer van af kan bij de UvA. Of klassieke talen. Die vakken horen niet thuis naast management van veranderprocessen.
En toch goed dat er een God is.

Geen opmerkingen: