10 december, 2006

Na zevenenzeventig jaarNa 77 jaar haar eindpunt in het nieuwe Zuid te hebben behouden zal lijn 24 in Amsterdam vanaf heden 10 december doorrijden naar de Gustav Mahlerlaan, oftwel het VU-ziekenhuis. De lijn, waarvan het eindpunt "Olympiaweg" sinds naaar ik meen 1973 werd aangegeven als "Stadionplein", toen ook het eindpunt van lijn 16, zal nu echt haar eindpunt met deze lijn gaan delen. Tot heden was lijn 24 de enige tramlijn in Amsterdam die van begin af aan hetzelfde begin- en eindunt heeft behouden. De omgeving van hteindpunt Olympiaweg straalt nog de trots uit van de gemeente Amsterdam van de jaren dertig, toen een zelfbewust bestuurde stad die stijl gaf aan zijn omgeving.
De lijn die de mindere buurten met het ziekenhuis zou kunnen verbinden, lijn 6 dus, raakt verder buiten beeld.

Ik heb zelf niet veel met lijn 24 en haar eindpunt te maken gehad. Mijn oma heeft even in de Amazonenstraat gewoond, bij het eindpunt dus, maar zij vond de buurt te doods. Halte Sportstraat kllinkt nog steeds bekend in dit verband. Voorbij, nu.

In die dagen, omstreeks 1960, heersten de drieassers als even-het-modernste materieel op de oorspronkelijk zeer drukke lijn. Nu is het een van de weinige lijnen die de aanvechtbare zegening van de Combino ontbeert, zoals te zien op deze wagen, op de Olympiaweg..En van nu af aan geen wachthuisje meer op de open ruimte voor het Olympisch Stadion, dat allang geen Olympisch Stadion meer is. Wonderlijk genoeg is de lijn na de Spelen (1928) ingesteld, zoals ook de blauwe serie - bedoeld om de Olympische drukte op te vangen - een jaar na de Spelen aankwamen. Lijn 24 heeft zelfs nog een versterkingslijn gehad tussen Olympiaweg en Rembrandtplein - een route waarvan de rails enkele jaren geleden verdwenen zijn, speciaal terwille van de horeca in de Reguliersdwarsstraat. Het stadion, zoveel jaren een belangrijke bestemming, is dit nu helemaal niet meer.
Geen opmerkingen: