15 december, 2006

Formatie

Een goede ouderwetse coup binnen het genootschap "CDA" zou uitkomst hebbn moeten brengen. Tenslotte heeft de lijsttrekker voor een verlies van drie zetels gezorgd - na ruim vier jaar regeren met een stuk of drie kabinetscrises op zijn conto zou men toch moeten verwachten dat het dit oudste machtsblok in de Nederlandse politiek iets te veel werd. Afgezien van de wel bijzonder stuitende Verhagen - heeft men geen bruikbare katholiek in de coulissen om de steven te wenden?
De ChristenUnie als alternatief zal zichzelf opbranden. Groen Links en SP kunnen afwachten hoe de Partij van de Arbeid kan gaan modderen en wegglijden nog onder het niveau van 2002.
In sociaal-democratische ketterkringen liep in de jaren vijftig het rijmpje "Het hoogte onzer idealen is fusie met de liberalen".
Nu dan maar zoiets als: "Wij willen geen heibel met de school met den bijbel?" "Kan het ons schelen, laat de gereformeerden bevelen."
Het maakt niet uit - wie zal zich nog druk maken over het restant van de partij van Troelstra, Drees en Den Uyl? Het was tenslotte al afgelopen onder die onsmakelijke opperprivatiseerder Kok.
Handhaaft Balkenende zich na de onvermijdelijke volgende kabinetscrisis? Ik ga er niet tegen wedden.

Geen opmerkingen: