29 december, 2006

De kleurgevoelige opsluitindustrie


Incarceration Nation, de Tralienatie, oftewel: de Verenigde Staten van Amerika, waar het er naar uitziet dat een op de drie zwarten en een op de zes Spaanstaligen eens in hun leven achter de tralies komt te zitten. Het verhaal begint met Weldon Angelos, die marihuana verhandelde en tegelijk overeenkomstig zijn grondwettelijk recht een wapen in bezit had. Vijfenvijftig jaar gevangenisstraf, omdat hij weigerde op de corrupte regeling van een plea bargain in te gaan. Begin deze maand bevestigde het federale Hooggerechtshof deze straf, die een van de rechters zelf volstrekt buitenproportioneel en irrationeel genoemd heeft.
De cijfers verbonden aan het voortdurende feest voor racisten dat de VS-opsluitindustrie is doen denken aan wat Jimmy Carter vermeldt over de door Israel bezet gehouden gebieden. Een op de vijf Palestijnen heeft wel eens in de Israelische gevangenis gezeten.
"Toon mij uw gevangenissen, en ik zal u zeggen hoe democratisch uw land is" schrijft Jan de Cock in Hotel Prison, waar ik zeker op terugkom.

Geen opmerkingen: