03 juli, 2017

De mannen van Zwan komen er an

"De bonden zijn ingelicht", "de werknemers zijn ongerust". Laat ik nu gedacht hebben dat Zwanenburg al jaren overgenomen was door Unilever, en nu blijkt het omgekeerde te gebeuren: Unoxworsten uit Oss wordt overgenomen door Zwanenburg uit Raalte. De Twentenaren zullen moeten verhuizen naar de stad van de messentrekkers. Over de mensen uit Raalte bericht het Brabants Dagblad dan weer niet.

Maar dit verhaal is het verhaal van het kapitalisme anno 2017. Eerst nog wat gemor:

Ook vakbond De Unie is ongerust: "Deze transactie gaat niet over mensen maar over geld", vindt Erwin Rog, de coördinator arbeidsvoorwaarden bij de vakbond. Volgens hem is het besluit van Unilever vooral ingegeven uit angst voor een nieuw overnamebod, na het mislukte bod van Kraft-Heinz eerder dit jaar.

De vakbond wijst op de margarinetak, die in de etalage staat. Unilever beloofde na het bod van de Amerikaanse concurrent aan beter op de kosten te gaan letten en meer dividend uit te keren aan beleggers. "Als Unilever deze strategie voortzet, zal Unilever straks niet meer zijn dan een merkenfabriek", aldus Rog.

Bron.

De Volkskrant, die bijna hetzelfde verhaal heeft als RTLZ heeft er wel een kleine extra toelichting bij:

Toen werd bekendgemaakt dat het bedrijf meer zal doen wat de aandeelhouders willen: de margarinetak afstoten, eigen aandelen inkopen en de winstgevendheid verhogen.

Winstgevendheid gebaseerd op het inkopen van eigen aandelen?

Unilever heeft het "sociale" karakter al lang geleden afgeschud, het conglomeraat dat Port Sunlight en Agnetapark in handen heeft gekregen - en Brits West-Afrika.
De bonden maken zich zorgen. Ik verbaas mij over een "multinational" die geld gaat maken door aandelen in zichzelf op te kopen. En zal geen traan laten om Unilever.

Geen opmerkingen: