03 mei, 2012

Subversief fietsen en ander antikapitalisme


Er waren tijden waarin de eerste mei een soort plichtpleging was - vooral in de streken waar het reëel bestaande socialisme heerste. De laatste jaren was het haast folklore dat er gereld werd in Londen en Berlijn (dit jaar was het goed raak in Istanbul, ook).
De nieuwe wereldwijde antikapitalistische beweging heeft de eerste mei nieuw leven ingeblazen. Hier een overzicht van Occupy-acties in de Verenigde Staten.
Dat de heersers met hun bloedige listen bevreesd zijn mag wel blijken uit deze serie over een fietsend meisje in Oakland Californië - fietsen wordt subversief gevonden in de VS.


Maar voor dit soort (en grover) staatsgeweld hoeft men niet naar de VS. Eerlijk gezegd kom ik nauwelijks uit mijn woorden bij het vernemen van dit, dit, dit en dit. Gelukkig komt hier er wel iemand uit.

Gezichtsbedekkende kleding verboden op een mei. Op last van "de burgemeester".
In Praag moet het een staatsritueel zijn geweest, tot 1990, de eerste mei. Wat lijkt het dichtbij, wat is het ver weg. Een grotendeels anarchistisch gekleurde demonstratie met forse opkomst in zonnig Praag. Eigenlijk een bemoedigend beeld.

Geen opmerkingen: