16 april, 2012

Ongefundeerd brallen hoort bij studenten


De meest onzinnige rechtse kletspraat is ineens mainstream geworden. Als het over economie gaat, komt er altijd wel iemand met Hayek en Von Mises aanzetten, economen van de Oostenrijkse school die alleen op internet serieus genomen worden door een hardnekkig groepje nerds die niet meer weten hoe de gordijnen opengeschoven moeten worden om eens een blik op de echte wereld te werpen. En die ze dan ook nog niet eens gelezen blijken te hebben, maar waarover ze wat virtuele flarden langs hebben zien schieten. Ondertussen stralen ze de arrogantie van een Britse Lord uit en menen alles al te weten (en vooral ook: beter te weten). Iets of iemand heeft ze het idee gegeven dat ze 'als generatie' veel slimmer en handiger zijn dan wat er voor hun op de aardbol gekomen is.

Ik citeer dit tamelijk in extenso niet uit instemming - ook niet zonder instemming -, maar met het gevoel dat het misschien wel te pessimistisch is. Onzin brallen is der studenten, of het linkse of rechtse onzin is. Ik meen uit eigen ervaring te mogen zeggen dat de behoorlijk belezen actievoerenden een minderheid waren en dat maar wat beweren de norm was, hoe dan ook.

De kans op een tamelijk brede beweging onder studenten die zich bezinnen op de maatschappij lijkt mij groter dan in vele jaren, en waarschijnlijk ook groter dan in die tot mythische proporties vervormde "jaren zestig en zeventig". Al was het maar omdat in toenemende mate studenten en afgestudeerden geen belang hebben bij de status quo. In Tunesië en Egypte, Marokko en Spanje, Italië en Griekenland, maar ook in Groot-Brittannië staan de hoogopgeleide jonge mensen vooraan in de strijd tegen - het kapitalisme.
Je krijgt dit niet weggedemonstreerd, maar demonstreren (tonen) en protesteren (openlijk belijden) blijven nodig, naast het studeren op en werken aan mogelijke alternatieven.

En het is wel duidelijk dat de heersers weer klaarstaan om ons te bedwelmen met bloedige damp, maar het laatste woord is nog lang niet gezegd. Zelfs niet als zij daarboven maar weer eens een frisse vrolijke oorlog beginnen.

Geen opmerkingen: