20 februari, 2012

De armeluisasperge


In Groot-Londen is het al gangbaar: zelf hop verbouwen om zelf bier te brouwen.

Een Nederlands artikel van een kleine brouwerij in Arnhem, waarvan de brouwer een gids voor zelf bier brouwen heeft geschreven.
Drinkers m/v van kleine zelfstandig gebrouwen bieren zijn naar mijn ervaring vriendelijke en niet overmatige gebruikers. Het comazuipen is voor de afnemers van de harddrugsdealers.

Zelf hop verbouwen - ik meen mij te herinneren dat gekweekte hop onbruikbaar is voor het doel van bierbrouwen als er wilde hop in de buurt groeit. Ik kan hierover momenteel evenwel niets terugvinden (het kweken wordt anders ook wel moeilijk). Hier trof ik evenwel een aansporing aan wilde hop (met mate) ook bij het brouwen te gebruiken.
Een kok die een hele site heeft besteed aan de asperge van de armen wist blijkbaar niet dat hop ook in het wild groeit. Een verslag (het betreft hier trouwens verwilderde gekweekte hop). Ik weet in de duinen en het Hollandse weideland allerlei vindplaatsen van wilde hop, de plant is in het geheel niet zeldzaam, zij valt alleen pas op in hagen en struwelen als de "bellen" verschijnen.

Meer over zelfkweken.

1 opmerking:

Wijs bekeken zei

Werd/wordt hop armeluisasperge genoemd? Nog nooit horen zeggen :-p