08 maart, 2011

Ze hebben zich overgegeven


Van de site van Tom de Booy, die de kaart waarschijnlijk ook gemaakt heeft.

Mijn geheugen is of wordt nog wel eens geprezen, maar ik wist waarachtig niet dat ik (waarschijnlijk) het origineel van deze kaart levensgroot op mijn kamer had in mijn ouderlijk huis.
Lief was wel ontroerd door de Biafra-affiches (en een over Angola) aan de muur.
De cartoon van Willem (Bernard Holtrop) met een veld vol lijken en een officier die zegt: "Ik geloof dat ze zich hebben overgegeven" overleeft de verwijdering niet.
Hij moet nog wel ergens te vinden zijn.
Vier planken hoofdzakelijk actiegroepenarchief, schots en scheef door elkaar, misschien met manuscripten opgebleekt in de zon.
Het uitzoekwerk gaat langer duren dan ik tijd zal hebben in het ouderlijk huis. Het heeft zijn aardige kanten.
Wat actiegroepen en dergelijke betreft is er niets waar ik mij over schaam of zou hoeven schamen. Er is dan ook waarschijnlijk niets wat ik weg zou moeten willen moffelen. Maar wie weet.

Waar ik ten aanzien van de overgebleven spullen van mijn moeder echt bij breek is het vinden van een borduurlapje in de naaidoos die ik van oudsher ken. Initialen WS, Wilhelmina Smulders (Mientje).
Dat is van ver voordat ik er was, en moet ik nu besluiten dit te doen verdwijnen? Een stap te ver.

Ik ben een verder verhaal over hoe zorgvuldig Osira met ons nabestaanden omgaat aan het schrijven, maar vooralsnog een iets afstandelijker verhaal van mijn dierbaarste naaste hier.

Geen opmerkingen: