31 maart, 2011

Net zo veilig als twintig


Meervoudige verweesdheid. Voordat BBC World Service het standaardstation om bij te ontwaken werd was er de BRT, en daarvoor was er Caroline. Alles verdwenen van de middengolf en dus op een echte radio niet meer te ontvangen, zomin als de World Service inmiddels.
Overdag en 's avonds zal ik het niet (meer) zo missen in de internetvrije zone - de tijd waarin ik mij haastte om Newshour te horen (het muzikale thema kan ik even niet vinden) is voorbij. 's Ochtends is het gemis nu het grootst. Hoeveel ergernis The World Today de laatste tijd ook wekte met zijn VS-gezindheid, het was naar nu blijkt toch echt de meest serieuze nieuwsrubriek op de radio.

Fietsend over de middengolf blijf ik hangen bij Windy van de Association. Vooruit, dat wil ik wel horen. Het zal Radio 10 wel zijn (of bestaat dat niet meer? Alsof het mij kan schelen). Jingle: dit is Radio 5 Nostalgia. Eergisteravond zat ik in de studio daarvan. "De mooiste herinneringen". De volgende is Seven lonely days, ik ken het van de Teddybears, maar dit zal wel het origineel zijn. Geen idee wie het is (Georgia Gibbs, levert de speurtocht op, zegt mij niets). Dream lover van Bobby Darin. Bij de volgende moet ik toch even nadenken, Gade associeert het met ziekenhuisopname geloof ik, het is te lichtvoetig voor deze dagen. O ja, Harmour love van Syreeta. Waar gaat dat eigenlijk over? Dan wordt de week van de jaren zeventig aangekondigd en dit is meer dan een redelijk mens kan verdragen. Maar daar is het nieuws, nu NOS Journaal geheten op de radio.

Hoe je in een schaterbui kunt uitlachen over wellicht het ernstigste bericht dat we gehoord kunnen hebben de afgelopen vijfenzestig jaar of meer. De radioactieve zee bij Fukushima is niet schadelijk voor de volksgezondheid zeggen de Japanse autoriteiten volgens het "NOS-journaal", want zeewater wordt niet gedronken. Ongelooflijk. Dit verhaal komt niet voor in wat de BBC er over meldt.

Over naar de FM. Radio Noord-Holland presenteert het nieuwe college van B&W van Alkmaar. De PvdA is er uit gewerkt en dus zal er flink gehakt worden in cultuur, de doorstroming voor het autootje wordt bevorderd. En "er wordt ingezet op veiligheid." Echt waar, Alkmaar moet weer "net zo veilig worden als twintig". Twintig wat? Jaar geleden? In de jaren twintig? Twintig andere gemeenten? Een raadsel. Een belangrijk middel om deze "veiligheid" te bevorderen zal pepperspray zijn. Ik heb in Alkmaar gewerkt, ik ben er regelmatig geweest voor wat ik recreatieve doeleinden zal noemen (het Biermuseum bijvoorbeeld!) maar ik geloof dat ik het niet (meer) zal missen nu.

Amsterdam heeft tachtigduizend "spookburgers". Klinkt sensationeel maar meer dan een kwebbeltje van zo'n anderhalve minuut is het niet waard dus het zal allemaal wel.

Daar is de mevrouw van de filemeldingen alweer en de foute klemtonen bij plaatsnamen. Gauw terug naar de middengolf. Billie Holiday, jingle: "Magic Jazz", alleen maar jazz. Het volgende nummer spreekt dit al meteen tegen en dit is dus geen programma om zonder ergernis bij wakker te worden. Doorfietsen. Vlaamse stem! Om half negen het rozenhoedje. Radio Maria. Het is mich get. Daar is het volgende nieuwsbulletin op 5 alweer met het ongedronken zeewater.

Het zal wel Hilversum 4 worden. Zo pijnloos mogelijke muziek en misschien onpijnlijke actualiteiten.
Radio Patapoe krijg ik niet binnen helaas.

En Stan van Houcke, die voor mij en anderen de Nederlandse media in de gaten hield, is er ook al mee opgehouden,

1 opmerking:

Laurent zei

Ja, het is wat, als het grotendeels allemaal gratis moet ineens. Waar moet dat heen?