03 januari, 2011

Langs met lijn 9


Mijn oom, jongere broer van mijn moeder, bezoekt regelmatig het familiegraf op de Nieuwe Oosterbegraafplaats. Tramlijn 9 brengt hem daarna naar het huis waar mijn moeder naar het zich laat aanzien haar dagen zal uitdienen.
Afgelopen dinsdag aarzelde hij bij de halte of hij zou uitstappen om zijn zuster te bezoeken. Er zijn tijden geweest waarin zij elkaar in het geheel niet gesproken hebben, mijn moeder was bezeten van een merkwaardige haat waar achteraf van alles tegen in te brengen was maar op het moment zelf niet. Afgezien van het feit dat je als kind hierover niets te zeggen hebt, snotneus.

Mijn oom bracht de moed niet op om uit te stappen en op bezoek te gaan. Het is zwaar, ik weet het.
's Middags kwam evenwel mijn zuster op bezoek en mijn moeder zei monter dat haar broer die ochtend was "langsgeweest".
Letterlijk.
En hij was langsgeweest.
"Zo is het goed, zo hoort het," was zijn reactie desgevraagd.

------
Enfin, een gelegenheid om deze maffe illustratie eens te plaatsen.

Geen opmerkingen: