15 januari, 2011

Geestelijke lenigheid


Een jaar en vijf dagen geleden blijkt er in Groningen iemand gepromoveerd te zijn op de relatie tussen natuurwetenschap en literatuur in Nederland, aan de hand van Frederik van Eeden en Felix Ortt: Geestelijke lenigheid, de auteur is Leonieke Vermeer.
De dissertatie is hier te lezen.
Nee, dat heb ik (ook nog) niet gedaan, vind het bericht al opmerkelijk genoeg.

Maar eens te meer worden deze Nederlandse schrijvers als laatsten der Mohikanen gezien, daar houdt men in Nederland van.
Terwijl het wat mij betreft er juist om gaat dat Ortt (niet alleen natuurlijk, en de beeldspraak bestaat terecht niet) een eerste der Mohikanen was als expliciet christen-anarchist.

Ik word er zowaar in geciteerd (groot woord) met betrekking tot Ortt als waterstaatkundige.
Een heel boek online lezen?
Ik verwijs regelmatig naar dat soort links, maar moet er eigenlijk niet aan denken.

Maar u hoort er nog van...

1 opmerking:

Leonieke Vermeer zei

Misschien het boek toch nog even lezen: de stelling dat Van Eeden en Ortt de 'laatsten der Mohikanen' zouden zijn wordt namelijk juist ontkracht. Dit door aan te tonen dat de schrijvers een nieuw maatschappelijk type representeerden: de moderne intellectueel. Ze poogden met een brede blik over alle specialismen heen een betere wereld naderbij te brengen.
Trouwens, het boek is sinds kort niet meer alleen via een 'link' te lezen, maar ook als handelseditie verschenen bij Uitgeverij Garant.