15 augustus, 2010

Toevallige ontmoeting bij Natura


Lopend over de Plantage kwam ik zowaar de 307 voorheen 407 tegen, die net tot stilstand kwam bij de ingang van Artis.
Slechts zesendertig jaar geleden heb ik een middag iets vaags gedaan in de Tramwegstichtingremise aan de Karperweg (om precies te zijn: roest wegschrapen uit de schroeven die de betimmering van de 1454 bijeenhielden, uweetwel).
De 307 stond er in treurige staat, half vervallen. Maar ik herkende het interieur wel, de omklapbare stoelen. De man van de TS zei dat het wel heel lang geleden was dat hij reed. Ik kon slechts zeggen dat ik er misschien niet zo oud uitzie als ik ben.
Maar volgens de officiële kronieken is hij in 1950 buiten dienst gegaan, en dan lijkt het mij toch wel onwaarschijnlijk dat ik hier subliminale herinneringen aan heb. Misschien had de Zandvoortse tram ook omklapbare stoelen?

Vijfendertig jaar heeft de wagen op restauratie gewacht dus. Maar nu is het zo ver dat hij op eigen kracht Artis weet te bereiken. Ik had helaas geen fototoestel bij mij. De wederwaardigheden van 307 (I) [de 307 waaraan ik zeker gedocumenteerde herinneringen heb bestaat niet meer].

Ik begrijp dat de Tramwegstichting donaties kan gebruiken. U moet zelf maar op de site zien hoe u dat doet als u wilt, ik ben niet helemaal blij met een restauratie als deze. Maar je kunt niet alles hebben, staat hier in het script.

Geen opmerkingen: