10 augustus, 2010

Jacht op vakbondsorganisatoren in Bangladesj


Nieuw bericht van de Schone Kleren Campagne:
Ondanks wereldwijde protesten lijkt de Bengaalse overheid nog niet van plan een einde te maken aan de intimidatie van medewerkers van het Bangladesh Center for Worker Solidarity (BCWS). De leiders van deze belangrijke organisatie zijn samen met zo'n tien andere voorvechters voor arbeidsrechten aangeklaagd voor het 'creëren van onrust in de kledingindustrie'. Onterecht!
Jouw steun is daarom opnieuw nodig om ervoor te zorgen dat deze moedige mensen niet monddood worden gemaakt

Kledingarbeiders in Bangladesh protesteren al een paar maanden tegen de extreem lage lonen. Op 29 juli werd een voorstel voor een nieuw minimumloon van 3000 taka per maand (zo'n 33 euro) aangekondigd. Dit loon is nog steeds veel te laag om in de basisbehoeften van een familie te voorzien. De overheid heeft in antwoord op de protesten arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen verschillende voorvechters voor arbeidsrechten. Deze mensen zijn uit angst voor hun veiligheid ondergedoken. In de afgelopen dagen is hun familie thuis bezocht en geïntimideerd door de Bengaalse autoriteiten. Een medewerker van BCWS is al eerder, op 16 juni, ernstig mishandeld door de veiligheidsdienst.

BCWS steunde kledingarbeiders bij het opzetten van een onafhankelijke vakbond in een grote kledingfabriek die voor Europese merken als H&M, Carrefour en Tesco produceert. Deze fabriek, Nassa Global Wear, speelt waarschijnlijk een belangrijke rol bij de recente onderdrukking van BCWS-leiders.

Teken de brief op deze site, voeg er (altijd beleefd) eventueel eigen gedachten aan toe, en voor mensen die vinden dat een vakbond anarchistisch goedgekeurd moet zijn (hetgeen ik niet per se vind): de BCWS staat in contact met de IWW.

Geen opmerkingen: