23 september, 2007

Witte Broederschap


Bulgarije was voorzover bekend het enige land dat speciale interneringskampen voor anarchisten had, nadat de bolsjewistische heilstaat was uitgeroepen. Verreweg de meeste van deze anarchisten waren christen-anarchisten. Ik moest daar wel aan denken toen Michael Palin in zijn serie over Nieuw Europa een speciale midzomerdans door de Witte Broederschap (Bjalo Bratstvo) liet zien. Het gaat hier om een esoterisch genootschap, opgericht door Peter Dunov, dat uiteraard ook vervolgd is in de bolsjewistische tijd. Wit, voor de zekerheid, verwijst naar de kleding.
Hoewel het christen-anarchisme voor een esoterisch uitstapje niet terugschrikt is de suggestie dat Dunov een reïncarnatie van Jezus van Nazareth is toch wel een pas te ver.

Zie zelf wat u er van opmaakt uit de officiële site van de Witte Broederschap.

Opmerkelijk genoeg was Palin na het overschrijden van de Turks-Bulgaarse grens plosteling in een zeer winters Istanbul en Cappadocië - van mij mag hij, maar het is wel doorzichtig dat het niet om een ononderbroken reis gaat. Het geeft mij trouwens een bereisd en doorgewinterd gevoel - ik heb meer gezien en weet meer van Istanbul dan hij in zijn suggestie van exotisme kan suggereren. En komaan, sinds het boekenweekgeschenk van dit jaar is iedereen in het Nederlandse taalgebied thuis op de Gouden Hoorn.
Dat deze uitzending was op de dag waarop wij besloten het blad van die naam weer leven in te blazen kan geen toeval zijn en toeval is het niettemin.

Geen opmerkingen: