12 september, 2007

Onder de toonbank

Het hoeft meen ik niet beklemtoond te worden dat de minister van onderwijs in Balkenende IV door geen verstandig mens serieus hoeft te worden genomen. Hij kan het columnisme ook in zijn nieuwe functie niet van zich afzetten.

Niettemin - Mijn kamp in de winkel, zoals Meindert Fennnema met de van hem zo bekende gretigheid ook bepleit (hij zal nog steeds wel lid zijn van GroenLinks, sapienti sat)? Het boek is zo als pdf van het internet te laden, kraait hij uit - en inderdaad, ik vond het al snel op een site waar ik niet had willen vertoeven, en voordat ik er op bedacht was belandde het op mijn desktop. Hoho - is het copyright niet vervallen aan de Nederlandse staat? De auteur is nog geen zeventig jaar dood dus hier valt iets aan te vechten.

Een goede dertig jaar geleden was er ook al sprake van het vrijgeven van de uitgave van dit boek. Een kameraad die zich verder voorstond op zijn materialistische wereldbeschouwing schrok hiervoor terug: "het is een demonisch boek." Het ging niet door op grond van bovenvermelde reden, en de uitgave van Ridderhof van 1982 heeft nooit op Nederlandse toonbanken gelegen. Ik heb het wel eens in een etalage in Leuven gezien, maar binnen een dagdeel was het verdwenen - waarom of waardoor hoef ik niet te weten.

Bij de beslist niet dubieuze uitgeverij Pimlico is het in het Engels te vinden. Toen ik voor het eerst in Turkije was, in 1992, lag Kavgam van A. Hitler, portret van de auteur op de kaft, in alle etalages van boekwinkels en op stalletjes - ook in de winkel van de kemalistische CHP. De enige winkel die het niet had was van islamitische signatuur. Vanzelfsprekend. Het was een vreemde gewaarwording dit boek zo volop te koop te zien in een land voor welks geëmigreerde inwoners zich in Nederland menige antifaksist inzette. Bij volgende bezoeken heb ik het niet meer aangetroffen, maar het is nog steeds volop leverbaar concludeer ik uit een korte zoektocht (voor dit soort kennis hoeft men tegenwoordig zijn huis niet meer uit).

Ik heb het in de tijd toen de Nederlandse herdruk echt gemaakt was meegemaakt. Man in leren jassie kijkt speurend rond in het Fort van Sjakoo en vraagt tenslotte zacht, met Amsterdams accent: hebben jullie ook Mijn kamp?
Natuurlijk niet! was mijn antwoord. Al kon ik achteraf bedenken waarom hij het vroeg: het was subversief, verboden, dus wie weet? Zo zal er ook tegen aangekeken worden door mensen die zich tekortgedaan voelen dat het niet te koop is in Nederland. De lerenjassiesman hoefde zelfs niet gewezen te worden op het extra onbehoorlijke van zijn vraag in de Jodenbreestraat! Subversief is subversief. Subversief zal het blijven tot 2015, moet het voor die tijd - als de rechten vervallen - vrijgegeven worden? Verboden te verbieden, nietwaar - maar op Turkse marktstalletjes, in Leuvense krantekiosken of - tja, waar dan ook in Nederland blijft het een dolkstoot ten aanzien van de nabestaanden van vervolgden en gesneuvelden. Laat het voor de mensen die het zo graag willen lezen maar een verboden vrucht blijven die zomaar op je desktop kan landen. Zelf heb ik dit voor sommigen zo felbegeerde boek meteen in de prullenmand gedeponeerd.

Geen opmerkingen: