25 september, 2007

De hardwerkende zemel

Het kwam hard aan, toen in het nauw gedreven VVD-voorman Rutte zijn hardwerkende Nederlanders lanceerde. Maar de verbazing over dit verhaal bewijst vooral hoe inzichzelfgekeerd Nederland tegenwoordig is. Rutte heeft wel opgelet. Op zijn geestverwant Tony Blair, bijvoorbeeld, die hardwerkende gezinnen stelde tegenover mensen die hun handje ophouden bij de staat - zijn opvolger Brown is van hetzelfde laken een pak. Ik verwacht niet dat ik nog moet uitleggen dat Rutte en Blair van dezelfde niet-zo-hardwerkende familie zijn.
Het propagandistische verhaal heeft het zelfs tot een Wikipedia-artikel gebracht, dat het discours terugvoert op de niet zo verrassende bron Joseph Goebbels. De volkse hardwerkende persoon moet namelijk altijd allerhande parasieten van zich afslaan: uitkeringstrekkers, potverteerders, autootjepesters, verkeerdgelovigen of gelovigen in het algemeen, volksvijanden van allerlei slag.
The Guardian legt de diepe verwantschap verder fijntjes bloot aan de hand van citaten van Jörg Haider en Tony Blair. U heeft al een aanwijzing van wie de hard working families zijn..
(Ik had 9 van de 14 goed...).

Geen opmerkingen: