26 december, 2017

"In het christendom heb je geen feminisme nodig, dat is in de islam wel anders"

Nahed Selim en Amanda Kluveld verschillen als de maan en de zon: de een komt uit Egypte, terwijl de ander Nederlands-Indische wortels heeft, de een werd opgevoed als moslim, terwijl de ander in een atheïstisch gezin opgroeide. En Selim is de rust zelve, terwijl Kluveld vol vuur kan spreken.

Toch hebben ze veel gemeen: beiden hebben zich jarenlang geroerd in het debat over de islam, in een circuit waarin ze elkaar regelmatig tegenkwamen - en heftig van mening konden verschillen. Ook zijn ze (los van elkaar) allebei onlangs christen geworden. En nu ontmoeten ze elkaar na jaren weer in het station van Arnhem, waar ze zusterlijk naast elkaar voor de foto’s poseren, in het zwart en rood. Afgestemd werk? Nee, dat niet. Selim: “Maar we lijken inderdaad wel een beetje op elkaar.” Nog een overeenkomst: beiden zijn lid geworden van een steil-christelijke kerk, Selim van een streng katholieke, Kluveld van een reformatorische. Terwijl beiden altijd bijzonder gehecht waren aan de - onze - westerse waarden, vrijheid voorop.

Verdulleme zeg, daar hebben we Amanda Kluveld ook weer eens. Hoe je als nietskunner en -weter dankzij de juiste contacten toch de openbaarheid kunt bereiken in De Media. Christelijke bescheidenheid is niet besteed aan de bekeerlingen.

Kluveld: “Ik katholiek? Nee, hersteld hervormd past beter bij mij. Dat zal wel door m’n familiegeschiedenis komen: mijn grootvaders waren zwaar gereformeerd, Zeeuwse boerenknechten die naar Indië gingen. Ik voel me aangesproken door die klemtoon op dat je echt een zondaar bent, dat je geneigd bent tot alle kwaad. Dat heb ik wel nodig, ja.”

U combineert een liefde voor de SGP met sympathie voor de PVV. Is dat niet vreemd?

“Nee, ze komen allebei op voor de Nederlander en hebben gevoel voor de dreiging. Heel Afrika kan zo naar ons toekomen, en wij moeten dat zeker maar op z’n Merkels schaffen... Maar u zult me niet zien opdraven namens die partijen. Ik meng me heel af en toe in het publieke debat en daar blijft het bij, politiek is niks voor mij, het is niet goed voor mijn ziel. Ik ben er de SGP dankbaar voor dat ze de politiek aan mannen overlaat.”

De samenhang tussen de komst van haar familie in de Indische archipel en "heel Afrika" dat naar "ons" toekomt ontgaat onze aan een universiteit verbonden historica.
Reactionairen worden in de Nederlandse media onophoudelijk en onveranderlijk in het zonnetje gezet als mensen met verfrissende inzichten.

Bron.

Geen opmerkingen: