24 december, 2017

Lazerstraal een eind op met je spelt

We verbleven in een natuurvriendenhuis boven Leuven – letterlijk: op een heuvel ten noorden van de universiteitsstad. Met de kerst bleek bijna alles dicht in de stad. Jaren later zou ik met Leuven verbonden raken via de studie van de Liefste. Maar dat lag in de toekomst.

Je kon, nee moest haast zelf koken in dat natuurvriendenhuis. Toenmalig Lief en ik verbleven er met een huisgenoot en een zus van haar, en een stel die tevens studiegenoten waren. De mannelijke helft van het stel had een of ander graan meegenomen. Spelt. Ik herinnerde mij dat als een mysterieus woord uit Latijnse teksten, durum moest je vertalen met spelt. Het Italiaanse grano duro wordt als “harde tarwe” weergegeven op verpakkingen, dus het zal wel iets anders zijn. Of niet.

Lief was totaal ontroerd omdat Mannelijke Helft zo snel mogelijk wilde verliezen bij een potje Risk! Dat was hem veel te agressief.
In die kamer met zijn stapelbedden had je niet veel aan elkaar. We hebben steels een keer de liefde bedreven toen iedereen even weg was.

Het zal een half jaar later zijn geweest dat zij totaal verrassend met Mannelijke Helft in bed was beland. “We stonden er allebei van te kijken.” Ik niet. Ik had al een flinke hekel aan hem met zijn spelt en zijn moedwillig verliezen bij Risk. Dus het aanleggen met mijn gemakkelijk ontroerde lief kon er nog wel bij. (Dat ontroeren kon ik haar natuurlijk niet verwijten, want dat zou naar mijn eigen hoofd teruggevlogen zijn).

Vele jaren later sprak een vrouw mij aan, die met mij op de eerste rij bij een film had gezeten. Zij had behoefte aan napraten, ik eigenlijk ook wel, dus wij begaven ons naar mijn vaste staminee. Alwaar het barpersoneel fronste: “is hij met Een Ander?” Gezegend de barlieden die over je Relatie waken.
In ons gesprek kwam uit dat zij tot voor kort de secretaresse was geweest van de Mannelijke Helft. Ja, die ging nog altijd met mijn lief van “toen”. Ik spuwde mijn gal uit en met enig nadenken zei zij: “Hij gaat vreemd. Niet met mij hoor, alsjeblieft niet. De seksist.” Wilde ik het horen of niet? Ik hoorde het, dat wel.

En dan ga ik naar de zo-onbespoten-mogelijke winkel en zie weer al die aanbevelingen: “Spelt”. Ik heb de indruk dat dit voor Gezond voor Tamelijk Ingebeelde Zieken wordt bevonden. Net als “glutenvrij”. Of zout light. Of lactosevrije melk.

Ik wilde even kwijt wat er steeds weer door mij heen moet gaan als ik “Spelt” aanbevolen zie.
Ik dank u voor uw aandacht, prettige dag verder.

Geen opmerkingen: