19 juli, 2015

Nachtelijk gehuil hoort hier niet thuis

Wat men komkommertijd noemt is altijd een periode van nieuws dat geen nieuws is over dieren. Maar het levert wel informatie op - zo had ik geen idee dat het nachtelijke huilen dat ik in mijn logement aan de universiteit van Haifa hoorde, 1998, jakhalzen waren. Waarschijnlijk was het tweetal vosachtigen die mij geschokt aankeken toen ik op de Carmel een eindje het bos inliep en die schielijk wegrenden ook jakhalzen - maar weten kan ik het niet.
De jakhals komt ook in Europa voor en lijkt een opmars te maken als verkenner voor of in het kielzog van de wolf. Zoals het gaat met alle mogelijke dieren wordt het ongewenst verklaard en zelfs als hier-niet-thuishorende soort vogelvrij (een veelzeggend woord) verklaard - in Litouwen voorlopig althans. Canis aureus heeft hier een site die de al dan niet gestuite opmars volgt. Zwitserland en Oostenrijk hebben al (hernieuwd) kennis mogen maken.

Geen opmerkingen: