03 juni, 2015

Politiewerk verdient meer verachting


- door Joke Kaviaar
 

Meer waardering willen de dienders. Maar het enige dat ze verdienen is meer verachting en wel hierom:

Laat ik beginnen met de recente ontruiming van het Vluchtgebouw in Amsterdam. Hoewel, ontruiming? De vluchtelingen vertrokken vrijwillig. Opnieuw. Ze willen geen problemen. Ze willen niet voor de zoveelste keer in vreemdelingendetentie belanden. De politie is het begin van al hun ellende, telkens weer.


Zij, de wouten, smerissen, flikken, dienders, juten en klabakken, zij zijn het die op straat mensen om hun ID bewijs vragen omdat ze er volgens hen uitzien alsof ze wel eens niet in Neederland zouden kunnen 'horen'. Zij zijn het die, voorzien van speciale bevoegdheden tot huiszoeking, in huizen binnenvallen op zoek naar 'illegalen'. Zij zijn het die binnenvallen als mensen ergens aan het werk zijn, omdat 'illegalen' vooral gedwongen moeten worden dan maar te leven van 'kleine criminaliteit' zodat gezegd kan worden dat zij alleen criminelen zijn.
Zij, de smeris, zijn de vicieuze cirkel waar je nooit meer uitkomt. Zij zijn het die racistische opmerkingen maken en daarmee het goede voorbeeld geven, zoals Korpschef Musschert van Den Haag. Zij zijn het die alles doen wat hen wordt opgedragen, zonder enige gewetenswroeging of moraal. Zij zijn het ook weer die afgelopen vrijdag na de vrijwillige ontruiming bij de Stopera geweld tegen vluchtelingen gebruikten en mensen arresteerden, en dat zoals altijd achteraf met leugens rechtvaardigen. Dat doen zij zomaar, uit het niets, gewoon omdat het kan, mag, en nooit tot repercussies leidt.De wetten die, naar verluidt, mensen zouden moeten beschermen, beschermen hen allerminst en vooral niet tegen degenen die de wetten moeten handhaven, de smeris. Zij handhaven vooral de wet zoals het hen uitkomt en de wet díe hen uitkomt en dat is élke wet. De wet is voor hen gemaakt om te gebruiken, misbruiken en ontduiken. De wet is gemaakt voor de onderbuiken, twee-handen-op-één-buiken, de dikke vadsige volgevreten kapitalistenbuiken. Waakzaam en dienstbaar betekent waakzaam aan staat en kapitaal, dienstbaar aan elk bevel dat wordt gegeven. De diender kortom, doet alleen maar zijn werk, en de diender wil voor dat werk nu nóg beter betaald worden, of wil hij er voor betaald gezet krijgen?

Politiewerk verdient meer verachting.

De politie en de wetten die zij uitvoeren kunnen de pot op. Ze maken deel uit van het repressie apparaat, samen met justitie. In het Engels betekent 'justice' gerechtigheid. Maar gerechtigheid bestaat niet als je gedwongen wordt om op straat te leven. Lig je ergens in een kartonnen doos te slapen, dan wordt je ook al opgepakt. Kraak je een pand, dan mag je wel oppassen dat er niet een stel smerissen de wapenstok trekken om daar een stokje voor te steken en je ervoor te arresteren, en dat graag met geweld doen want 'ik sla niet graag, maar als ik sla, dan sla ik graag'. Dakloos? De cel in.

Politiewerk verdient meer verachting.

Verachting voor de moord op Rishi Chandrikasing op station Hollands Spoor in Den Haag.
Verachting voor de massale preventieve arrestaties en het geweld door de jaren heen bij demonstraties, in het bijzonder bij anti-racisme protesten zoals die tegen Zwarte Piet in Gouda vorig jaar.
Verachting voor de vele valse aanklachten, zoals die tegen Kno'ledge Cesare, één van de arrestanten van 'Gouda', die daardoor zijn werk verloor en wie nog een rechtszaak wacht.
Verachting voor het de mond snoeren van demonstranten zoals Abulkasim Al-Jaberi omdat hij riep: “Fuck de koning”.
Verachting voor de vele doden in politiecellen omdat arrestanten niets waard worden geacht.
Verachting voor de jacht op vluchtelingen, het halen van de vangstquota, het vangen van kopgeld.
Verachting omdat er geen excuus is voor het doen van dit soort 'werk', waarvan ik hier slechts enkele voorbeelden heb genoemd.

Ik weet niet of de marechaussee ook mee actievoert voor meer geld voor hun nobele werk om 'ons' land te beschermen tegen 'terroristen', tegen 'vreemdelingen', tegen 'illegalen'? Ik loop er in elk geval vast maar op vooruit: ook zij verdienen niets dan onze diepste minachting, omdat zij naar eigen zeggen helemaal niet jagen op vluchtelingen als ze grenscontroles houden zoals afgelopen vrijdag. Niets dan onze diepste minachting, omdat zij vast ook helemaal niet meewerken aan het deporteren van mensen naar landen waarheen ze niet terug kunnen of willen (dat is mij eender: zelfbeschikking en vrijheid van beweging voor iedereen zouden vanzelfsprekend moeten zijn), en omdat ook zij helemaal geen geweld gebruiken.

Politiewerk verdient meer verachting.

Maar omdat wij nette mensen zijn die nooit iets van onze diepste minachting zullen laten blijken - omdat we dat niet durven of omdat we vinden dat je geweld niet met geweld mag beantwoorden tenzij je bij de politie werkt en dan mag je zelfs geweld gebruiken als de 'tegenstander' dat níet doet - zullen we natuurlijk ook helemaal geen actie ondernemen tegen politie en marechaussee wanneer zij niet doen waarvan wij hen beschuldigen.
Nee, we zullen respect voor hen hebben. Ze zijn onze beste vriend. We zullen niet terugslaan. Die pet past ons allemaal. We zullen een smeris niet in zijn gezicht spugen, dat is onbeleefd. We zullen hem niet uitschelden voor klootzak/hufter/nazi/fascist/racist/moordenaar (doorhalen wat niet van toepassing is), want dan krenken wij hun gevoelens. We zullen ook geen stenen naar hen gooien, banden lekprikken van hun auto's en we zullen al helemaal geen politieauto's in de fik steken. Dat zou tegen de wet zijn. We zullen hen niet proberen de wapens af te nemen, al zijn ze daarmee nog zo gevaarlijk. Ja, we zullen zelfs braaf alle bevelen opvolgen, ook al zijn deze nog zo onzinnig.

Politiewerk verdient meer verachting.

Wij zullen onze blauwe plekken leren waarderen en daarmee degene die ze ons toebracht. We zullen het waarderen dat onze medemens enkel om zijn of haar afkomst wordt afgestoten en opgesloten en dat de politie daarvoor het werktuig is. Want de dienders willen meer waardering. En daarvoor voeren zij actie. En we moeten 'onze' dienders natuurlijk wel steunen als ze de straat op gaan voor meer loon, al is het alleen maar omdat de smerissen net als wij actievoeren en dat schept een band. We moeten elkaar de hand schudden, wij de witte Neederlandse activisten en de witte Neederlandse dienders. We staan op goede voet en doen alles in goed overleg.

Dit zijn de regels van de heilige democratie: je bedankt keurig en beleefd als je onder tal van voorwaarden, ergens ver van waar je wilde staan, achter een hek hebt mogen demonstreren zonder dat daar iemand iets van heeft kunnen merken. We respecteren dat als je je niet aan de 'afspraken' houdt, die natuurlijk geen bevelen en voorwaarden zijn, je je netjes laat slaan en arresteren. Dat is 'part of the game'. Zo hoort het nu eenmaal. Ja, we accepteren die shit allemaal en omdat de waarheid veel te pijnlijk is, vinden we er graag een rechtvaardiging voor. Maar politiewerk verdient nog steeds niets anders dan verachting.

Geen opmerkingen: