01 juni, 2015

Duurzaam pinguïns laten sterven

Een van de programmapunten van Barcelona en comú met burgemeesterskandidate Ada Colau was de strijd aanbinden tegen het massatoerisme. Ik moet nog zien dat er in Amsterdam zo'n actiepunt zou komen. Drommen mensen vergapen zich aan de letters Iamsterdam op het Museumplein. Wat niet al een attractie kan zijn! Als iemand mij aanspreekt op de Dam die ik even niet versta antwoord ik automatisch maar in het Engels, de lingua franca van het wederzijds onbegrip - en tot mijn verrassing blijkt de vraagstelster "gewoon" Nederlandse. Dat maak je bijna niet mee in de Amsterdamse binnenstad, sterker nog: ik hoor op straat vrijwel alleen steenkolenengels en - they are over here - Amerikaans-Engels. Wat zoekt men hier toch?

Schampere vaststelling: 180.000 treffers op de Nederlandse woordcombinatie "duurzaam toerisme". Als iemand die in de sector gewerkt heeft kan ik u verzekeren dat dit niet bestaat. Het bezoeken van de laatste ongerepte wildernis op deze planeet wordt inmiddels als ecosensatie aangeboden:
Ontdek de afgelegen wildernis van Antarctica tijdens een luxe reis!
Massale sterfte onder pinguïns is de prijs van de ontdekking.

De een ontdekt op een luxe reis afgelegen wildernissen, de ander mag creperen op een wrakke overvolle schuit op de Golf van Bengalen of de Middellandse Zee. De confrontatie met de sloebers die dood of levend de overkant bereiken is "schokkend" voor de toeristen.
De wereld zoals zij is dezer dagen.

Geen opmerkingen: