26 januari, 2012

De waarde van een mens


Een bekende Witz die een diepe waarheid over de huidige maatschappij vertelt:

Man spreekt vrouw in bar aan. "Mevrouw, als ik u een miljoen geef, zou u dan met mij naar bed willen?"
De vrouw, nadenkend: "Dat is wel veel geld..."
Man: "En voor vijftig euro?"
Vrouw verontwaardigd: "Vijftig euro? Wat denkt u wel van mij, dat ik een hoer ben?"
Man: "Dat weet ik wel zeker, we zijn het alleen niet eens over de prijs."

Het kopgeld, de beloning die men in Nederland mocht ontvangen voor het verlinken van een ondergedoken Jood, bedroeg drie rijksdaalders. Ja, dat was toen meer geld dan nu, ook als men het in euro's omzet. Maar u vindt het waarschijnlijk schokkend weinig. Toch is het bedrag geïncasseerd, want je bent een dief van je eigen portemonnee als je dat geld aan je voorbij laat gaan. Toch? Degene die Anne Frank heeft verraden is niet bekend maar wie weet, bij een beetje praktijk van Oplettende Burger ten behoeve van het Gezag heeft deze mens het geld vastgelegd en er later verder goed van geprofiteerd. Geef hem (haar?) eens ongelijk!?

U vindt het bedrag schokkend laag? Vertel dan maar waar u de grens legt - en dit is geen mop, zoals ook het verhaaltje hierboven eigenlijk geen mop is.
Het enige passende antwoord is: ik verraad mijn medemens niet, voor geen geld. Gemeenschap heb ik met wie dat net zo graag wil als ik.
Maar zo steekt de wereld dezer dagen niet in elkaar.
Ik kan geen mailbox of site openen of mij wordt "spannend daten" of "flirten" aangeboden, met alleenstaande moeders, met 40+, met 30+ - het zijn altijd aantrekkelijk ogende vrouwen die mij aankijken. Het flirten zal hier geïntroduceeerd zijn om het karakter van prostitutie en pooieren te bemantelen. Echt flirten is onverwacht en spannend en kosteloos (nou ja, drankje aanbieden hoort er bij maar dat telt niet). Tot vreemdgaan aan toe valt commercieel uit te melken. Het is net als met "ouderwetse" straat- of raamprostitutie: ik kan mij geen voorstelling maken van wie daarvan "gebruik" maakt, maar de kwebbelende reclame tiert zo welig (en het is nog altijd iets anders dan de etalage van ontklede vrouwen op de commerciële televisie in de nacht - of zijn ze er niet meer? ik zap nooit meer) dat er wel enorme vraag naar dit aanbod moet zijn - "ambitieuze partner" gezocht - "VVD" druipt er af van dit alles. Maar niet alleen VVD. Slechts enkele marginale partijen zullen vermoedelijk - in Nederland - niet blij zijn met deze vermarkting.

Het zou mij verbazen als u niet anders tegen een kopgeld van een miljoen aankijkt dan tegen zeven gulden en vijftig cent. Een natuurlijke reactie kunnen wij dit niet noemen, maar een volgens de logica van het op geld waarderen van alles en iedereen is de reactie zeker wel. Gevangen in de fictie van het kapitaal. Het begint met loonarbeid, het eindstadium is dat mensen die daartoe de macht hebben zich zelf goed bedelen op kosten van anderen en dat het prostitueren en souteneren als vanzelfsprekend alternatief wordt gezien voor wat ooit het ideaal van romantische liefde was.

't Is slechts een begin...

Geen opmerkingen: