02 januari, 2012

2012 wordt zeker niet rustiger dan 2011


De grootste en grofste leugen die de gevestigde media verkondig(d)en over de golf van onrust die over de wereld spoelt is dat deze gereduceerd kan worden tot iets wat men dan "Arabische Lente" noemt. Het was niet mijn intuïtie die dit niet door mij geschreven stuk opleverde. Het verzet is niet begonnen in de Arabische wereld, het is er niet toe beperkt.

De kapitaalverhouding implodeert. Zij doet dit wereldwijd en dit zal wereldwijd verzet met zich meebrengen.
Het bezetten van pleinen, zoals in Tunis, Caïro, Madrid, Athene, New York - om maar de steden te noemen die de meeste aandacht trekken - heeft een zekere esthetiek. Deze bezettingsacties zijn helaas niet meer dan demonstraties. Zij hebben de zeker zeer belangrijke functie mensen bij elkaar te brengen en inzichten te doen delen of verwerven. De machtsvraag wordt er niet mee gesteld.
Met grof politiegeweld wordt het en na het andere Occupykamp in de VS aangevallen onder de even ongelooflijke als gangbare vlag van "veiligheid en hygiëne".
Op veel plaatsen is de beweging evenwel overgegaan tot het bezetten van gebouwen, waardoor de vraag over beschikkingsmacht van zogenaamd particulier eigendom duidelijker wordt gesteld.

De balans van 2011? Dictatoren door "de straat" verdreven in Tunesië, Egypte en Jemen. In de twee laatstgenoemde landen is het oude regime evenwel in het geheel nog niet weg.
Staatsgreepachtige machtswisselingen via buitenlandse interventie in Libië, Griekenland en Italië.
De pretentie van parlementaire democratie verdwijnt. Dit zal met zich meebrengen dat het verzet harder zal worden. Helaas. Zoals ook de repressie duidelijker wordt.
De balans van de eerste twee dagen van 2012: signalement van de parallelle revolutie in Jemen, voortgaande verzet in Bahrein, in het paradigma vallend protest tegen het smadelijk bezethouden van Cypriotisch grondgebied door Britse kolonialen en grootschalig protest tegen een nieuwe "grondwet" in Hongarije. Vooral dit laatste land illustreert hoezeer de parlementaire fictie ten einde loopt.

En dit is nog lang niet alles voor deze eerste twee dagen van 2012.

Geen opmerkingen: