25 december, 2010

Twee precaire werkers - een kerstverhaal


"Black Friday" is de dag na Thanksgiving. Het betekent het begin van het winkelseizoen voor Kerstmis en het is een van de drukste winkeldagen van het jaar, wanneer de detailhandel het grote vakantieseizoen groot wil openen om de boeken weer "in het zwart" te krijgen.

Twee jaar geleden kreeg Black Friday een andere betekenis toen een vierendertigjarige arbeider bij Wal-Mart in Long Island, New York, door een meute kooplustigen onder de voet werd gelopen. Meer dan tweeduizend mensen stonden in de rij op donderdagavond bij de Wal-Mart in Valley Stream, waar DVD's, platteschermtelevisietoestellen en vele andere producten met korting te koop werden aangeboden om koopjesjagers te trekken.

Jdimytai Damour werkte als klusjesman bij Wal-Mart voor het seizoen. Hij had geprobeerd de winkelende menigte tegen te houden, die tegen de dubbele glazen schuifdeuren van de winkel aandrukte. Vlak voordat de winkel zou opengaan on vijf uur begaven de deuren het onder het gewicht van de menigte. Damour, een grote sterke man, werd tegen de grond gedrukt. Honderden dolgeworden winkelaars stapten over, om en op hem terwijl zij de winkel binnenstormden.
Hij werd dood verklaard om zes uur 's ochtends.
Ooggetuigenverslag.

*


Zondag 19 december is de 32-jarige, uit Egypte afkomstige, Emad Aziz van de derde verdieping van een gebouw van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, midden in Athene, gegleden. Emad, die op dat ogenblik de buitenramen aan het lappen was, werkte zonder enige sociale verzekering. Hij werd direct overgebracht naar het ziekenhuis waar hij overleed.

Vlasia Papathanasi, de algemeen secretaris van de Bond van Schoonmakers en Huispersoneel, beklemtoonde dat het schoonmaken van het gebouw was uitbesteed aan een uitzendbureau dat een gat in de wet gebruikte om Emad in dienst te hebben zonder sociale verzkering.

Emad was vader van vier kinderen. De Schoonmakersbond roept op tot een bijeenkomst op woesndag 29 december om 18 uur bij het gebouw waar hij stierf, Morai Straat 4 in Athene.


Athene, 15 december, algemene staking

Geen opmerkingen: