18 november, 2010

Hetze tegen een klokkenluider


Een ontmoeting in het uitgaansleven die in bed eindigt.
Een ontmoeting op een feestje die in bed eindigt.
Een avondje uit dat in bed eindigt.

Ik kan mij bijna niet voorstellen dat u die dit leest het zelf niet heeft meegemaakt. Een van de drie of alle drie. Of iets wat ik nu even niet kan bedenken. Ik houd een slag om de arm wat mijn lezeressen m/v betreft maar ik kan tamelijk onbekommerd zeggen dat ik alle drie heb meebeleefd (hoe zeg je het precies?)
Aan de tweede en derde variant heb ik zeer serieuze verkering overgehouden. Aan de eerste wel verkeringsachtige toestanden maar de (on)serieusheid ervan vervult mij nog steeds met vragen.

In de Verenigde Staten is een begrip bekend dat date rape heet, iets waaruit geconcludeerd kan worden dat de seksuele ontmoeting niet gewenst was.
Of achteraf niet gewenst? Spijt, schaamte, had-het-niet-moeten-doen - herkenbaar, al te herkenbaar. Maar schud het stof van je voeten af en ga voorwaarts.

Als date rape je in de VS geslaagd in de schoenen geschoven wordt en je belandt in de gevangenis dan mag je daarna zelfs het huis niet meer delen met je eigen kinderen - daar zou je je dan eens aan kunnen vergrijpen. Je mag niet in een straal van zoveel honderd meter van een school wonen enzovoort. Je wordt op een hoop gegooid met veroordeelde pedofielen (die uiteraard ook meer gestigmatiseerd worden dan te rechtvaardigen valt - straf uitgezeten betekent straf uitgezeten).
En "men" weet je op het internet te zetten als sex offender. Maakt niet uit of het echt klopt. Ik ken iemand die het heeft meegemaakt, nog/weer meemaakt - de voorwaardelijke invrijheidstelling is aan liederlijke regels gebonden die buitengewoon gemakkelijk te overtreden zijn. Wat moet er omgaan in die liefde van een nacht die geen liefde was, maar die haar (zijn) verlies niet kon nemen? Ga jij maar tien jaar zitten, komt je toe?

De man achter Wikileaks wordt zoiets in de schoenen geschoven en het zaakje stinkt.
Hopelijk kan hij naar een ander (echt?) neutraal land uitwijken.

Een van de verscheidene petities ten gunste van Wikileaks.

Geen opmerkingen: