03 november, 2010

...geen cent in de weerstandskas


De Franse CNT/AIT-vlag in combinatie met de Bretonse in de historische hoofdstad Roazhon, leuk. En hoe vervoeg ik "klassestrijden"?
In een land waarin een omhooggevallen druiloor verkondigt dat de Damslapers de schuld van de crisis zijn (en pas op, deze mijnheer gaat het leger inzetten bij binnenlands oproer, zoals de mariniers eigenhandig op de Damslapers gingen inrammen!), komt het onwaarschijnlijk over dat jongeren de straat opgaan vanwege pensioenen. Wat hebben "wij" met die luie babyboomers te maken nietwaar? Maar in Frankrijk weten de scholieren en studenten dat hun werkloosheid wacht als de ouderen nog niet met pensioen mogen, en hoe later hun begin op de arbeidsmarkt, hoe later hun pensioenleeftijd begint. Alle reden tot solidariteit.

De scholieren en studenten kunnen doorgaan met staken en bezetten maar de grootste vakcentrale de CGT is trouw gebleven aan zijn oorspronkelijk-syndicalistische achtergrond: er is geen weerstandskas. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit pas dezer dagen verneem en het plaatst bijvoorbeeld "het verraad van Grenelle" van 1968 in een geheel ander licht. Het zal begrijpelijk zijn dat deze centrale niet staat te springen zijn leden op te roepen tot algemene onbeperkte staking.
Wat te doen?

Ach, de/een Marianne van 2010.
We wachten af. Moeten de Fransen nu echt alleen de kastanjes uit het vuur halen tegen bankkapitaal, IMF en EU?

Geen opmerkingen: