03 november, 2010

Aankondiging demonstratie bij privégevangenis voor "illegalen", 14 november 2010


Zondag 14 november 2010:
Lawaaidemonstratie bij detentiecentrum Rotterdam Airport
Verzamelen: 14 uur Randstadrailstation Melanchtonweg, waar ook tram 25 stopt.

Afgelopen zomer werd het nieuwe detentie- en uitzetcentrum op Rotterdam Airport (Zestienhoven) in gebruik genomen. Daarmee werd een nieuwe schandvlek van het Nederlandse migratiebeleid aan de kaart toegevoegd.

Er bereiken ons nu al ernstig verontrustende verhalen over de omstandigheden in het centrum. Mensen hebben enorme last van kerosinestank, vliegtuiglawaai, sirenes, bouwwerkzaamheden enzovoort. Gedetineerden krijgen een chipkaart met foto en nummers, die nodig is om van alles te doen, waaronder telefoneren. Zo wordt alles geregistreerd en kan gebruikt worden om mensen nóg meer te intimideren om uitzetting voor elkaar te krijgen.
We horen over zelfmoordpogingen, over mensen met hartklachten die desondanks gedeporteerd dreigen te worden. Daarnaast de verhalen die we uit andere gevangenissen kennen: volstrekt ontoereikende medische zorg, vervelende bewakers, intimidatie en veelvuldig gebruik van mensonterende isoleercellen.

Genoeg redenen dus om een stevig protest te laten horen. Maar het gaat ons niet alleen om de omstandigheden in het nieuwe detentiecentrum. Bovenal verzetten wij ons tegen het schandelijke migratiebeleid, dat met deze nieuwe regering alleen maar nieuwe dieptepunten tegemoet zal gaan. Binnen het kapitalistische systeem van hebzucht en winststreven is geen aandacht en geen plek voor de slachtoffers van opsluiting en deportatie. Een systeem dat door middel van onderdrukking en uitbuiting van de rest van de wereld een ongekende 'welvaart' in het Westen gecreëerd heeft. Dit resulteert elders in honger, armoede, oorlog en vervolging, waarvoor mensen op de vlucht slaan. Het is stuitend dat zij vervolgens hier in gevangenissen of de illegaliteit belanden.

Wij staan voor een solidaire wereld zonder grenzen, waarin geen plaats is voor onderdrukkende instituties als staten, politie en gevangenissen.

Op zondag 14 november willen we de vastzittende migranten een hart onder de riem steken én een duidelijk geluid tegen het beleid van 'uitsluiten, opsluiten en uitzetten' laten horen. Neem materiaal mee om lawaai te maken en kom om 14.00 uur naar het nabij gelegen Randstadrailstation Melanchtonweg . Vandaar lopen we gezamenlijk naar het detentiecentrum.

We melden de demonstratie niet officieel aan, houd daar rekening mee!
Stop DC-16.

Geen opmerkingen: