21 januari, 2008

Paniek op maandag

Crises horen bij iedere productiewijze - de gangbaarste, vanuit algemeen-menselijk oogpunt normaalste, is de crisis van het tekort. De oogst mislukt, storm en overstroming, te lange vrieskou of hitte enzomeer. Aan het begin van de neoklassieke economische school staat het idee van de activiteit van zonnevlekken als veroorzaakster van de economische golfslag - marxisten briesen hierover, merkwaardig, want het is een perfect materialistische verklaring.
Ja maar - het industriële kapitalisme wordt juist gekenmerkt door overproductiecrises, het wordt niet geplaagd door natuurrampen, een ramp meer of minder is juist goed (Naomi Klein heeft dat niet per se ontdekt, maar het kan nooit kwaad het weer eens vast te stellen). Maar het is de vraag of het einde van de Gouden Tijd, omstreeks 1975, iets met overproductie te maken heeft gehad.

Goed, de beurkoersen storten in. Je zou kunnen zeggen: paniek is een (massa-)psychologische kwestie. Maar die paniek is wel degelijk ergens op gebaseerd.

- 'Het gaat hard dit jaar. We zitten met de AEX nu weer op het niveau van juni 2006’, zegt Arjen Pasma, fondsmanager bij ABN Amro Asset Management. Hij beheert onder meer het ABN Amro AEX Index fund. ‘Het lijkt wel het omgekeerde januari-effect.’ Normaal gesproken stijgen koersen in januari.

Volgens Pasma wordt de AEX naar beneden gesleurd door Koninklijke Olie, Arcelor Mittal en de financiële instellingen. Koninklijke Olie heeft last van de gedaalde olieprijs en Arcelor Mittal van de lagere vraag naar staal. -

Het is ofwel de stijgende olieprijs, ofwel de dalende olieprijs. Er is niets structureel aan de hand, zegt de beursbengel van een bank die eigenlijk al niet meer bestaat.

Je moet het maar intellectueel voor jezelf kunnen verantwoorden. Maar een intellectueel heeft zo'n baan niet.

Geen opmerkingen: