03 januari, 2008

Blauwe bonen niet voor de export


Het Belgische Nieuwsblad meldt dat er ongehinderd boontjes en rozen uit Kenia blijven komen. Jedem das Seine.
Zie ook bijvoorbeeld hier.
De rozenteelt in Kenia bevindt zich grotendeels in Nederlandse handen - en deze rozen vinden dan weer hun weg in Duitsland en België.

De houdbaarheid van berichtenbin het Nederlands Dagblad op het internet is helaas beperkt. Lees het dus nu!

Voor het volgende verhaal worden verschillende bronnen opgegeven (is het van een persbureau?):

- Nederlandse rozenkwekers maken zich in Kenia schuldig aan 'moderne slavernij'. De Kenianen werken onder erbarmelijke omstandigheden voor een tot twee euro per dag. FNV Bondgenoten laat weten per 1 januari een keurmerk voor bloemen in te voeren. Daarbij wordt gekeken naar arbeidsomstandigheden en effecten op het milieu.

Een Keniase mensenrechtenorganisatie luidt de noodklok over de situatie bij Lake Naivasha, ofwel de 'rozentuin van de wereld'. Jaarlijks worden meer dan een miljard rozen gekweekt en voornamelijk naar Europa getransporteerd. Ook veel Nederlandse bedrijven zijn er actief. Kassen met rozen beslaan een oppervlakte van driehonderd voetbalvelden.

"Het is gelegaliseerde slavernij", zegt de burgemeester van Naivasha Thomas Gitau. Door de bevolkingsgroei is het steeds moeilijker om een baan te vinden, waardoor Kenianen gedwongen zijn de rozen te plukken, zegt Gitau. Het zou gaan om tienduizenden arbeiders die worden uitgebuit. "Koop die bloemen niet, wij zijn hier gevangenen", zegt een van de arbeiders. Hij wijst erop dat ze gescheurde kleding moeten dragen, waardoor ze in contact komen met chemicaliën. -

Men zou geneigd moeten zijn te zeggen: als die burgemeester dat zegt, dan zal het toch echt wel waar zijn.
Moet ik nu spijt hebben van het bosje dat de liefste voor haar verjaardag heeft gekregen?

In Oost-Afrika wordt waarlijk iets grootsch verricht!.

Geen opmerkingen: