06 januari, 2008

Norman Finkelstein uit de kast

Kijk eens aan, ik heb het gemist, maar de Groninger eerstejaars Jelle Bruinsma was bij alle drie de openbare optredens van Norman Finkelstein in Nederland afgelopen maand, en hij geeft er verslag van in Counterpunch.

Gevraagd of Finkelstein voor de een-staat"oplossing" of een twee-staten"oplossing" voor Palestina/Israel is zegt hij volgens Bruinsma:

"No, I do not support a two-state solution. I don't support states. I remain an old-fashioned communist. I see no value whatsoever in states. If the borders were to disappear between every state in the world, I think it would be a much happier place. I don't support it, in the sense that I support it as a principle. I support it in the sense only that in terms of trying to reduce the suffering of the Palestinians (and, actually, to prevent Israel from self-destructing), it seems to me a necessary step towards trying to create a better world, a more humane world."

Het aardige is hier de verwijzing naar ouderwets communisme. Echt ouderwets communisme dan, uit de tijd voordat Lenin en zijn kompanen er met het woord vandoorgingen. Je in principe uitspreken tegen de staat in het algemeen en je tegelijk communist noemen is zeer unzeitgemäss en moedig.
Finkelstein had natuurlijk ook het a-woord kunnen gebruiken.
Overigens denk ik, als tegenstander van staten in het algemeen. dat hij gelijk heeft: één staat voor iedereen in dit gebied zou op het zelfde neerkomen als geen staat, of op zelfmoord voor Israel. Het tweede is onwenselijk en op deze manier ondenkbaar (het regime lijkt wel uit op zelfvernietiging, maar dat is weer een ander verhaal), het eerste - tja, het moet natuurlijk ergens beginnen, maar ik denk niet dat het daar zal zijn, nu.

Geen opmerkingen: