29 december, 2018

Een wapperende vlag op jaren-vijftig-tv en Irving Berlin

De televisie staat aan en neuzelt een herdenkingsprogramma over iemand die zowaar niet dood is. Of nog niet dood. Het hoort bij de kerstvakantie. Billy Connolly - ondanks zijn voornaam Schot van katholieke achtergrond. En dan komt er een muziekje langs dat voor mij wel heel à la recherche du temps perdu is.
Dit zijn de Merseybeats. Ik zeg het vooraf, dat u niet denkt dat het een verdubbelde Everly Brothers zijn.Maar dit is uit 1964, het is mij ontgaan maar het is dan ook een LP-track die je niet per se te horen kreeg destijds.
Dit is het origineel:


Frank Sinatra, 1946

Er hoort een wapperende vlag bij in beeld voor de kindertelevisie, op woensdag- of zaterdagmiddag. Om te kijken gingen we naar onze grootouders, en een vlotte instrumentale versie (zoals het intermezzo, de "doughnut" halverwege de oerversie) luidde het programma uit. Ik meen mij te herinneren dat de KRO die vlag liet wapperen. Dan wuifde "tante Hanny" ons uit.
Erg katholiek komt het nummer mij niet voor. Nou ja, dat meisje moet wel een beetje degelijk althans onderworpen zijn. Het komt uit Annie get your gun en is geschreven door Irving Berlin.


Ray Middleton


Billy Eckstine

Het werd vermoedelijk door een omroeporkest gespeeld. Misschien dat men bij Beeld & Geluid meer weet.

Geen opmerkingen: